ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnliga skådespelare protesterar – med egen nyårshälsning

Alexandra Andersson · 29 Dec 2018
Uppdaterad 29 Dec 2018
Nour el Rafai, Eva Röse och Alexandra Dahlström är några av skådespelarna som deltar i tolkningen.

Nour el Rafai, Eva Röse och Alexandra Dahlström är några av skådespelarna som deltar i tolkningen. Foto: IBL


Valet av Mikael Persbrandt som uppläsare av “Nyårsklockan på Skansen i år har väckt starka reaktioner. Nu har kvinnliga skådespelare gjort en egen tolkning av dikten. 

klar

Artikellänk är kopierad

Runt hundra kvinnliga skådespelare har gjort en alternativ version av Alfred Tennysons dikt “Nyårsklockan”, som traditionsenligt läses upp på Skansen varje år.

Videon har lagts upp på Youtube av skådespelaren Bahar Pars, och är en del av metoo-uppropet #tystnadtagning.

I tolkningen deltar bland annat Alexandra Rapaport, Nour el Rafai, Alexandra Dahlström, Lo Kauppi och Eva Röse.

Tidigare i december meddelade SVT att det blir skådespelaren Mikael Persbrandt som läser “Nyårsklockan” på Skansen vid tolvslag i år, ett beslut som har väckt debatt.

Kritiken mot Persbrandt bottnar i en struken passage i hans självbiografi där en känd regissör utövar påtryckningar för att Persbrandt ska ha sex med en person. Bland annat skådespelaren Mia Skäringer har i sin show kritiserat Persbrandt genom att bland annat läsa högt ur det borttagna kapitlet.

Till Aftonbladet kommenterade Eva Beckman valet av Persbrandt som uppläsare.

”Mikael Persbrandt är en av våra främsta skådespelare och det ska bli spännande att höra hur han tolkar den här dikten”, skrev hon då i ett mejl.

”Jag har full respekt för att alla val vi gör inte kan gillas av alla.”

Få kvinnor har fått uppdraget

Tillsammans med dramatikern Dimen Abdulla gjorde Bahar Pars en egen version av “Nyårsklockan” redan 2014, i protest mot att det nästan bara var män som varje år läste upp dikten. Fram till 2014 hade bara en kvinna fått uppdraget: Margaretha Krooks, som läste dikten nyårsaftnarna 1997 till 2000.

Sedan Bahar Pars första version har både operasångaren Malena Ernman och skådespelaren Pernilla August blivit tilldelade uppdraget.

Att ytterligare en man valdes i år säger Bahar Pars blev katalysatorn för projektet #ringframtidring.

– Saker rör ju på sig men inte så snabbt som jag hade förväntat mig. Vi befinner oss fortfarande i samma typ av strukturer när det gäller representation och makt. Det tycker jag är generellt för det vi konsumerar när det gäller TV, film och kultur, säger hon till SVT.

Bahar Pars poängterar även att det inte är någon markering mot Mikael Persbrandt personligen, och säger att hon ser det ur ett betydligt större strukturellt perspektiv.

Se deras tolkning här: 

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro