ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnliga spermier kan befrukta manliga ägg

Tomas Lundin · 29 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Frysta celler tas fram vid en fertilitetsklinik i Tyskland. Nya rön gör föreställningen suddar ut gränserna mellan faderskap och moderskap.

Frysta celler tas fram vid en fertilitetsklinik i Tyskland. Nya rön gör föreställningen suddar ut gränserna mellan faderskap och moderskap. Foto: Scanpix / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Nya rön ställer om föreställningen om mammor och pappor helt. Snart är det möjligt att befrukta helt konstgjorda ägg med helt konstgjorda spermier.Forskare vid Stanford-universitet har lyckats odla fram konstgjorda spermier från stamceller och är också på god väg att få fram ägg, skriver Daily Mail.Än så länge har celler från ett mänskligt embryo använts, men cellerna ska i framtiden i stället odlas fram ur en hudflaga från donatorn.Framstegen, som presenteras i den vetenskapliga tidsskriften Nature, öppnar i terorin för manliga ägg som befruktas av kvinnliga spermier. Det skulle också kunna innebära att samkönade par i framtiden kan få biologiska barn.Den här typen av forskning skapar en rad farhågor, både moraliska frågor som varför vi skapar konstgjorda barn när det genomförs miljoner aborter, och medicinska som att defekter i de konstgjorda cellerna förs vidare generation till generation.Även om tekniken finns kommer det med andra ord att dröja innan konstgjorda spermier kommer att befrukta konstgjorda ägg.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro