ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnofrågor kvarstår i lönesamtal

Stockholm TT · 9 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

De stora frågorna, främst storleken på löneökningarna, kvarstår fortfarande när medlarna (de så kallade opartiska ordförandena) förbereder ett heltäckande bud till parterna i industrin.

Häromdagen klagade facken högt efter att ha fått ett första "principbud" i handen. Flera av facken ifrågasatte då möjligheten för medlarna att kunna presentera ett bud redan till helgen. Men tanken är ändå att fack och arbetsgivare ska få något att fundera på i helgen, enligt det körschema som medlarna lagt fram.

Parterna får sedan fram till lördag att fundera och svara medlarna. Först ett nej... Fast det är knappast några högre odds på att det blir nej från facken på det första riktiga budet. Inget fack vill skriva på ett löneavtal när tre veckor återstår av avtalsperioden utan att ha kört alla lönekrav i botten. Å andra sidan skyndar det på om industrin ska bli först ut och sätta löneriktmärke i denna gigantiska avtalsrörelse som rör runt tre miljoner löntagare. De andra branscherna stampar otåligt i bakgrunden.

I de pågående industriförhandlingarna återstår, förutom lönen och pensionsfrågan (för LO-förbunden), tre ytterligare frågor som IF Metall kallar rena kvinnofrågor. Dessa är en rejäl höjning av lägsta lönerna, facket har begärt 1 400 kronor i höjd minimilön, förlängd föräldralön samt kravet på fortsatta lönekartläggningar.

Hittills håller arbetsgivarna mot. Föräldralön Vad gäller föräldralönen, där arbetsgivarna kompletterar ersättningen från Försäkringskassan, vill IF Metall se den utbyggd från dagens tre månader till sex månader, enligt det ursprungliga kravet. Men IF Metall kan nöja sig med fyra månader, enligt uppgift till TT.

Ytterligare en fråga som återstår är avtalsperiodens längd. Facken vill i sitt utgångsbud se en ettårig uppgörelse med löneökningar på 3,9 procent. Arbetsgivarna har erbjudit 6 procent under tre år.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro