ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnohistoriskt museum öppnar i Stockholm – utan lokal

Gustaf Larsson · 28 Maj 2018
Uppdaterad 28 Maj 2018
Lina Thomsgård är tillförordnad chef för Stockholms kvinnohistoriska museum.

Lina Thomsgård är tillförordnad chef för Stockholms kvinnohistoriska museum. Foto: Andreas Bardell / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Flera stora kulturaktörer går ihop för att lansera Stockholms kvinnohistoriska museum. Syftet är att utbilda människor i kvinnans roll i samhället. Det råder ett underskott på berättelser och kunskap om vad kvinnor haft för sig i historien”, säger Lina Thomsgård till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag lanseras Stockholms kvinnohistoriska museum, som ska sprida kunskap om kvinnans roll i samhället. Museet har ingen enskild lokal, utan kan upplevas runt om i staden.

– Halva mänsklighetens historia kan omöjligt rymmas inom fyra väggar. Den finns ju överallt och borde upplevas så också. Genom att den får genomsyra stan hoppas vi att den kan engagera nya målgrupper som kanske inte söker sig till ett museum, säger tf chef Lina Thomsgård till SR.

Bakom det ideella projektet står ett antal kulturaktörer, så som: Nordiska museet, Statens historiska museer, Stockholms Stadsmuseum, Centrum för Näringslivshistoria med flera.

Syftet med att museet inte är bundna till en specifik plats är att ta museets verksamhet ut till folket, snarare än tvärtom, skriver SR.

– Vi ska kunna följa sidenväverskornas vardag på Södermalm i mitten av 1800-talet. Rent konkret ska man få gå in i sådana här specifika berättelser och får vi berätta med djup, bredd och på lite finurliga vis.

Lina Thomsgård säger att de genom museet kommer att fylla ett tydligt hål i historieberättandet. De ska göra det tydligt vart historien börjar och slutar, menar hon.

– Det råder ett underskott på berättelser och kunskap om vad kvinnor haft för sig i historien. Kvinnors roll i samhällsbygget. Det är något vi vill råda bot på, säger Lina Thomsgård till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro