ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnolobbyns faktura till Löfven: 17,7 biljoner i utebliven lön

Malin Hansson · 8 Mar 2016
Uppdaterad 8 Mar 2016
Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby säger att fakturan har skickats till statsminister Stefan Löfven för att uppmärksamma hur arbetslivet är ojämställt.

Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby säger att fakturan har skickats till statsminister Stefan Löfven för att uppmärksamma hur arbetslivet är ojämställt. Foto: Pressbild/TT


Lagom till Internationella kvinnodagen fick statsminister Stefan Löfven en riktigt dunderfaktura. Över sjutton biljoner kräver svensk Kvinnolobby för Sveriges kvinnors förlorade inkomst på grund av ett ojämställt arbetsliv.

klar

Artikellänk är kopierad

Den ideella verksamheten Svensk Kvinnolobby arbetar för kvinnors rättigheter och för att stärka kvinnors position i samhället. I dag, på Internationella kvinnodagen skickade de en faktura till Stefan Löfven på 17,7 biljoner kronor – summan som kvinnor ska ha förlorat under ett arbetsliv.

– Vi vill synliggöra skillnaderna mellan kvinnor och män när det kommer till lön och jämställdhet. Fakturan är ställd till Löfven men självklart kan fler pytsa in, som arbetsgivarorganisationer, kommuner och landsting, näringsliv med flera, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Lönegapet mellan kvinnor och män är 13,2 %, räknat på att alla skulle jobba heltid. Men eftersom kvinnor också jobbar mer deltid tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under ett arbetsliv, enligt organisationen. Lönegapet har i stort sett varit oförändrat i över 30 år tid, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Pengarna, säger Clara Berglund, kan skickas med swish eller faktura. Men om pengarna faktiskt kommer att betalas ut ser hon inte som realistiskt. Utan organisationen ville främst visa på det stora lönegappet.

– Många pratar om att ett 13 procentigt lönegap inte är så farligt. Men om de inte betalar och vi fortsätter utvecklas i samma takt tar det 53 år tills vi har jämställda löner mellan kvinnor och män. Det blir en väldigt stor skuld som kvinnor förtjänar att få betalt för då, säger hon.

Metro har sökt Stefan Löfven via hans pressekreterare som avböjer att kommentera. 

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro