ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor både vill och kan – men vågar inte”

Mia Odeh · 3 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I jakten på kvinnliga entreprenörer ledde Monica Renstig i fredags en runda-bordet-diskussion i ämnet på forskarparken Ideon i Lund.

I jakten på kvinnliga entreprenörer ledde Monica Renstig i fredags en runda-bordet-diskussion i ämnet på forskarparken Ideon i Lund. Foto: Klara Leo


klar

Artikellänk är kopierad

ENTREPRENÖRER. Kvinnor både vill och kan starta eget, men rädslan för att vara utan inkomst och för att bli en sämre förälder står i vägen. Det menar Monica Renstig, vd på Wombri. I fredags samlades representanter från branschen för att utröna var de kvinnliga entreprenörerna i teknikbranschen tagit vägen.Så var håller de hus?– Ja, det är en bra fråga. Det är faktiskt så att 30 procent av alla kvinnor kan tänka sig att starta eget, men då vet de inte vad de ska kunna leva av nästa månad, och så länge det framstår som bättre att vara anställd avstår man från att starta eget. Kvinnor planerar i högre utsträckning efter föräldraledighet.

Vart tar alla tjejer som läser teknikutbildningar vägen?– Det är väldigt svårt att få akademiker att övergå till eget företagande. 46 procent som går ut naturvetenskapliga utbildningar är tjejer. Man kan tänka sig att de går vidare och blir ingenjörer eller startar eget, men de stannar som forskare, det har lite högre status. I USA är det tvärtom eftersom man inte får någon föräldraledighet som anställd. Däremot som företagare blir man mer flexibel. Sedan tror jag också att det finns en helt annan inställning till entreprenörsskap i USA, det är ett entreprenörsdrivet land. Hur påverkas teknikutvecklingen av att kvinnor inte vågar satsa på sina idéer?– Kvinnor fattar 85 procent av alla köpbeslut. Den direkta effekten blir att produkter och tjänster inte utvecklas för de egentliga målgrupperna, det är en välfärdsförlust. Det är lite felriktat att lägga alla resurser på att göra om undersköterskor till ingenjörer, man kan verka inom sitt område. 65 procent av kvinnor som arbetar finns inom skola och omsorg, de skulle kunna utveckla de branscherna med teknikbaserade produkter.

Vad krävs för att få fler kvinnliga entreprenörer?– Man borde införa ett avdragsgillt sparande till sitt eget företag, eller rätten att låna från sina pensionsbesparingar och betala tillbaka när man börjar göra vinst. Sedan måste man vara modig och ta för sig. Jag som själv är företagare har fått frågor som ”men vad säger din familj om att du jobbar så mycket?”. Det är tufft att bryta mönstret för hur man ska vara som kvinna, till exempel att en god mamma inte hämtar sent från dagis. Vi behöver också förändra bilden av företagande genom att lyfta upp framgångsexempel.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro