ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor berättar: Så mycket hat får vi utstå på Youtube

Aron Andersson · 7 Dec 2014
Uppdaterad 7 Dec 2014

Foto: Youtube / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

”Jag vill brutalt mörda den äckliga, asiatiska horan”. Nu berättar Youtube-kvinnorna om hatet de får utstå i kommentarerna.

I en ny video går en rad kvinnor ut och protesterar mot trakasserier som de får utstå på Youtube. De berättar om vilken typ av hatkommentarer de får ta emot.

– Här är en kille som heter Andy som kommenterade en video jag gjorde om serietidningar: ”Om du blir våldtagen borde du slappna av och njuta av det.” Återigen, videon handlade om serietidningar, säger en av kvinnorna i klippet.

En annan berättar om ett rent mordhot.

– Kommentaren är: ”Jag vill brutalt mörda den äckliga, asiatiska horan som uppenbarligen försöker passa in i normen, det vill säga vita. Det är väldigt uppenbart och jag hoppas att hennes föräldrar skäms för att ha fött sådan smuts.”

Samtliga kvinnor i klippet säger att de önskar att de som kommenterar på klippen skulle kommentera innehållet i sig och inte kvinnornas utseende eller etnicitet. En av dem föreslår att det borde hållas lektioner i hur man beter sig på sociala medier.

Hatet i kommentarer på Youtube är något som diskuterats mycket det senaste året. Svenska Felix ”PewDiePie” Kjellberg som har världens största Youtubekanal beslutade att helt stänga av sina kommentarer i september.

– När jag kollar kommentarerna så är det till större delen spam, reklam för egna konton och folk som försöker provocera. Saker som inte betyder något. Jag bryr mig inte om det, jag vill inte se det, sa han då i en video.

Just hatet mot kvinnor på nätet når dock särskilt stora dimensioner. I november gick Twitter ut med ett samarbete med kvinnorättsorganisationen WAM! som gjorde det enklare för kvinnor att anmäla sexuella trakasserier på Twitter.

►LÄS MER: Queerpersoner berättar om hot och våld på Twitter

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro