ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor de nya vinnarna

Katarina Matsson · 27 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lina Paciello är vd för Balanzen som erbjuder hushållsnära tjänster. 

Lina Paciello är vd för Balanzen som erbjuder hushållsnära tjänster. 


Hushållstjänsterna blir billigare på söndag

klar

Artikellänk är kopierad

STÄDHJÄLP. På söndag blir det billigare att köpa hushållsnära tjänster. Då träder den nya skattereduktionen på 50 procent in för tjänster som städning, barnpassning och trädgårdsarbete. En som vinner på skattereduktionen är Lina Paciello, vd för Balanzen, som erbjuder hushållsnära tjänster. Företaget startade hon tillsammans med sin man Eddie Calderon för ungefär ett år sedan. Nu expanderar de.

– Vi intervjuar flera i veckan. I dag har vi tio anställda, i augusti räknar vi med att ha 15 och innan året är slut 20, säger hon.

Förfrågningarna om hushållsnära tjänster har redan börjat strömma in.

– Nu är det många kunder som åker på semester, men vi räknar med att i augusti smäller det, säger hon.

Att det skulle gå så här bra kunde hon inte föreställa sig.

– Jag får nypa mig själv i armen flera gånger om dagen, säger hon.

Monica Lindstedt startade företaget Hemfrid för tio år sedan och har sedan dess kämpat för den förestående förändringen.

– Det kommer inte en dag för tidigt. Det innebär möjligheter för många fler aktörer att starta företag i den här branschen och gör det lättare för människor att köpa vita tjänster och få avlastning i sin vardag, säger Monica Lindstedt. 

Skattesänkningen kan ge boom för städföretag

FÖRETAGARE. Kvinnor står för en allt större del av de nya företagen. Och ökningen väntas fortsätta ta fart ytterligare när skatten nu sänks för hushållsnära tjänster.

Antalet nya företag startade av kvinnor ökade med 5 procent förra året, och de utgör nu 35 procent av nyföretagandet. Samtidigt minskade antalet män som startar eget. Det visar siffror från Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS.

Förklaringen är sannolikt att tjänstesektorn expanderar, medan till exempel tillverknings- och byggindustrin tappar mark.

Den 1 juli sänks skatten för den som anlitar någon att utföra hushållsnära tjänster som städning, barnpassning och trädgårdsarbete, och det väntas leda till ännu fler kvinnliga företagare.

Boka städhjälp på nätet

WEBBTJÄNST. En ny internettjänst gör det lättare för små serviceföretag och kunder att mötas. På Servicestart.com lämnar kunden en förfrågan med en beskrivning av jobbet som ska göras.  Det är gratis att anmäla sig för både företag och privatpersoner. När ett företag väljer att kontakta en potentiell köpare tas en mindre avgift ut, enligt Pål Källsen, vd för Servicestart.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro