ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor får musiken att rocka igen

metro · 23 Jan 2014
Uppdaterad 23 Jan 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Warpaint på en spelning i oktober.
Warpaint på en spelning i oktober.Foto: Rex/John Rahim

Indierock, gothrock, hardcorepunk, pop och tv-seriemusik. Allt med kvinnliga förtecken hör till veckans musikmåsten, enligt Metros recensenter.

Warpaint – ”Warpaint”

Album

Betyg: 3

Det var många som dödförklarade rockmusiken i fjol. 2014 kan bli året som genren återuppstår, fast med ny kromosomuppsättning. För plötsligt verkar det finnas hur många kvinnliga rockband som helst.

Spelar det någon rock’n’roll att de är kvinnor? Klart det gör, eftersom de får hitta på egna sätt att uttrycka sig i en manlig tradition. Det gör musiken spännande igen.

Som amerikanska indierockbandet Warpaint, som verkar i shoegazing-fåran och uppenbarliga kan sina The Cure-plattor. Influenserna är uppenbara, men de förvaltas med en särskild känsla som får allt att kännas nytt och personligt.

Okej, lite trögflytande blir det i längden. Men albumet, deras andra, är sällsynt atmosfärrikt.

PETER LINDHOLM 

Lyssna här 

Chelsea Wolfe – ”Feral love”

Låt

Betyg: 4

Experimentell gothrock av en modern Siouxsie Sioux som gillar Ingmar Bergmans filmer och skandinavisk folkmusik. Det är väldigt dystert och suggestivt, men amerikanska Chelsea Wolfe har fler fans än man kan tro. ”Feral love” är - vi a Facebook, Tumblr, Twitter och Spotify -  den mest delade låten i Storbritannien just nu.

Att låten blivit en viral succé beror på att den hörs i trailern för säsong fyra av tv-serien ”Game of thrones”.

PETER LINDHOLM 

Lyssna här 

Sophie Ellis-Bextor – ”Cry to the beat of the band”

Låt

Betyg: 4

Det enda minnesvärda från Sophie Ellis-Bextors femte album är spår tio. Bokstavligen.

Trots att hon helt bytt kostym med hjälp av bland andra Ed Harcourt rinner allt in genom ena örat och ut genom andra utan att något fastnar. Utom ”Cry to the beat of the band”, en sorgesång om att lämna någon vid altaret.

En slöja av spöklikt vackra, enligt uppgift bulgariska körer, böljar runt en långsam, tungt ekande rytm. Och som garnityr på den övergivna bröllopstårtan, en nästan hes Ellis-Bextor som verkar mena det hon sjunger.

MARIA FORSSTRÖM  

Lyssna här

Nonono – ”Hungry eyes”

Låt

Betyg: 3

Med ”Pumpin blood” visslade svenska Nonono till sig internationell popframgång i fjol. Precis som Peter Björn & John gjorde med ”Young folks” sju år tidigare. Den behagliga uppföljaren ”Hungry eyes” har samma bultande rytm, men saknar det där lilla extra som gjorde att succélåten stack ut. Men det ändå löftesrikt inför albumdebuten i mars.   

PETER LINDHOLM

Lyssna här

Diverse artister – ”Vivens mortua”

Album

Betyg: 3

Landets hardcorepunkare samlas för att dra in pengar till Kvinno- och tjejjourers riksförbund.

Ett nobelt syfte som rymmer såväl välkänt och tralligt (Asta Kask, Millencolin) som underground och rått (Undergång, Wolfbrigade). Gott och blandat, såklart, då 23 band ger både mediokert som mästerligt.

På lördag är det releasefest i Stockholm på Bryggsalen och allt överskott går till jourerna.

Var där, stöd saken, och dra en stagedajv eller två till Håll Det Äkta, Beyond Pink, Iron och Misantropic. Du kommer inte att ångra det.

CHRISTOFFER RÖSTLUND

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro