ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor håller tyst – för barnens skull

Anders Göransson · 10 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

I jul anmäler färre kvinnor misshandel för att upprätthålla fasaden

klar

Artikellänk är kopierad

 Anmälningarna om misshandel av kvinnor ökar kraftigt i Sverige. Men inte i juletid.Då håller kvinnorna tyst om våldet – för att hålla ihop familjen.– Vi vet av erfarenhet att färre kvinnor hör av sig till kvinnojourer och andra instanser i samhället under jul och sommarsemester. De vill upprätthålla fasaden utåt och hålla skenet uppe för att barnen inte ska drabbas, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef vid Nationellt centrum för kvinno-frid.I praktiken minskar knappast våldet under långhelgerna. Snarare tvärtom. Sambandet mellan alkoholförtäring och familjevåld är mycket starkt.– När det blir vardag igen efter storhelger och sommarledigheter – då är det många som hör av sig och berättar vad som hänt, säger Åsa Witkowski.

Anmälda fall av misshandel ökar

I fjol uppgick den till 26 857 fall.Det motsvarar 74 misshandlade kvinnor varje dag.Och verkligheten är i själva verket betydligt svartare.Brottsförebyggande rådet, Brå, har uppskattat att bara var femte kvinnomisshandel polisanmäls, och för de sexuella övergreppen är andelen ännu lägre.Ökningen av anmälningar om våld mot kvinnor behöver inte betyda att våldet ökat.– Jag tror och hoppas att det beror på att toleransen i samhället minskar mot den här typen av kriminella handlingar. Om kvinnan inte orkar så är det vänner eller släktingar som reagerar och säger att det måste anmälas, säger Åsa Witkowski, vid Nationellt centrum för kvinnofrid.Under de första kvartalen i år anmäldes 19 318 fall av kvinnomisshandel, enligt Brå.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro