ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Kvinnor hinner inte vara feminister i dag"

Josefin Michanek · 23 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Marian Keyes är bästsäljarförfattaren som jämfört att skriva böcker med att dra ut tänder. Nu kommer hennes fjärde bok om de fem systrarna Walsh. 

Marian Keyes är bästsäljarförfattaren som jämfört att skriva böcker med att dra ut tänder. Nu kommer hennes fjärde bok om de fem systrarna Walsh.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

FÖRFATTARE. Marian Keyes anses vara uppfinnaren av genren ”chick lit” – böcker om unga, framgångsrika kvinnliga singlar i 30-årsåldern – och hennes böcker har sålts i över 15 miljoner exemplar. Numera är hon mångmiljonär, men hon skriver fortfarande sina böcker hemma i sängen.– Jag lever ett rätt trist och oglamoröst liv. Jag börjar bli gammal, och till skillnad från mina romanfigurer har jag hittat kärleken och vill ha lugn och ro, säger hon.Men hennes liv har inte alltid varit så. I 20-årsåldern flyttade hon från Dublin till London och jobbade på ett revisionsföretag. Spriten kom att dominera hennes liv och till slut drack hon varje dag.

Vad fick dig att ta tag i ditt beroende?– Jag försökte ta livet av mig, och det blev vändpunkten. Min familj förstod hur allvarlig situationen var och hjälpte mig in på ett behandlingshem. I dag är jag nykter men lever varje dag med min alkoholism och går på AA-möten regelbundet.

Vad vill du förmedla med dina böcker?– Alla kommer att uppleva svårigheter i livet som sårar dem. Vi kan antingen bli bittra eller låta det bli en del av oss själva och lära oss leva med det tunga. Vi måste välja, och det tycker jag att kvinnorna i mina böcker gör.

Den nya boken handlar om den fjärde systern Walsh och utspelar sig i New York. Hur föds dina romanfigurer?– De väljer mig! Jag är intresserad av gapet mellan vad människor visar upp utåt och vad som verkligen pågår inom dem.

Vilken romanfigur är mest lik dig?– Lucy Sullivan, hon är sårbar och har en förmåga att känna in andras känslor.

Varför började du skriva?– Jag upplevde att det inte fanns några böcker som representerade min verklighet. Det finns många ojämlikheter mellan män och kvinnor som behöver belysas.

Ser du dig själv som feminist?– Absolut. Tyvärr är det många kvinnor som inte hinner vara feminister i dag. De har fullt upp med att vara sexiga fruar, fantastiska bästa vänner, ge 120 procent på jobbet  och samtidigt laga ekologisk morotspuré till sina barn.

Chick lit-böcker kritiseras ibland för att vara ytliga. Kommentar?– Eftersom chick lit handlar om kvinnor som kämpar för att få sitt liv att gå ihop tänker många att ”det här kan jag skriva om”. Men det är svårare än så och det ges tyvärr ut många dåliga böcker som genren döms efter.

Har du planer på fler böcker om systrarna Walsh?– Jag vill gärna skriva om yngsta systern Helen, men hon är en rätt hemsk person, så vi får se om jag får ihop det.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Michanek
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro