ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor i Skåne får sämre vård än män

Annika Anjou · 5 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sjuka kvinnor i Skåne får sämre vård än män. Kvinnor tvingas till billigare mediciner, kortare vårdtid och mer nonchalant bestämd diagnos. Nu ska den ojämlika vården kartläggas.

– Vi vet att det ser ut så här. Och det är både allvarligt och oacceptabelt, säger Catharina Blixen- Finecke, ordförande i Vårdproduktionsberedningen inom Region Skåne.Sjukvårdsdirektör Karin Christensson har nu fått i uppdrag att undersöka skillnader i vård av hjärt- och kärlsjukdomar samt stroke. Under nästa år ska rapporten vara klar. Enligt Blixen-Finecke krävs dock mer än rapporter för att göra vården jämlik:– Det handlar i grunden om värderingar och attityder hos vårdpersonalen. Sådant som man kanske inte alltid är medveten om själv.Hon efterlyser även ett genusperspektiv i all medicinsk forskning. När kan Region Skåne vara ett län där kvinnor och män bemöts jämlikt i vården?– Jag önskar förstås att jag kunde svara på det. Så snart som bara möjligt, säger jag som kvinna i länet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro