ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor i slöja portades från rättssalen – kräver 110 000

Gustaf Eriksson · 20 Mar 2013
Uppdaterad 20 Mar 2013
Kvinnor i slöja portades från rättssalen – kräver 110 000

Kvinnor i slöja portades från rättssalen – kräver 110 000 Foto: Scanpix


De tre kvinnorna fick inte närvara vid en rättegång för att de bar heltäckande slöja. Nu kräver de 110 000 kronor i skadestånd.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag anser att man får och kan se ut som man vill, säger en av kvinnorna till dagensjuridik.se.

Det var i oktober 2011 som de tre muslimska kvinnorna nekades tillträde till en rättssal i Göteborgs tingsrätt. De ville följa en omhäktesförhandling, men när de satt i väntrummet kom en vakt och sa att domaren beslutat att de inte fick vistas i rättssalen med hänvisning till "maskeringslagen". Det rapporterar sajten dagensjuridik.se.

När domstolen meddelade sitt beslut gick kvinnorna in i salen. Då ringde domaren efter en vakt som fick avvisa dem, eftersom han inte tillät "helmaskerade personer" i salen. 

Nu vänder sig de tre kvinnorna till Justitiekanslern och kräver 110 000 kronor i skadestånd för kränkning och diskriminering, rapporterar dagensjuridik.se.  – Jag anser att man får och kan se ut som man vill och ändå ta del av samhället och att jag är ett bevis för det. Jag anser att jag blev orättvist behandlad i domstolen, säger en av kvinnorna till sajten.

Justitieombudsmannen kritiserade i höstas domarens beslut. En person kan avvisas från en rättegång om denne hotar att störa ordningen, men enligt kvinnornas ombud utgjorde de inte något sådant hot. 

Ombudet, Stellan Gärde, hävdar också att det som hänt kränker religionsfriheten. – Niqab är en religiös klädsel. Att bära religiös klädsel är för många en central del i deras religionsutövning, säger han till dagensjuridik.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro