ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor i storstan får oftare förlossningsdepression

Frida Sundkvist · 11 Aug 2013
Uppdaterad 11 Aug 2013

Kvinnor i storstäder löper större risk att drabbas av förlossningsdepression, visar en studie. "Det är viktigt att man får hjälp", säger psykologen Antonia Reuter.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Ungefär var tionde kvinna drabbas av depression efter att ha fött barn. Men för kvinnor i storstäder är risken att drabbas av förlossningsdepression högre. 

En kanadensisk studie visar att 7,5 procent av kvinnorna drabbades av förlossningsdepression veckorna efter att de hade fött barn. Den anmärkningsvärda var att kvinnor som bodde i större städer oftare drabbades av depression, rapporterar tidningen Healthland.

En tänkbar anledning är enligt studien att kvinnor i större städer oftare hade hamnat ifrån sitt sociala skyddsnät då de flyttat till städerna.

Antonia Reuter,  psykolog vid mödra- och barnhälsovård närhälsan i Göteborg, förklarar att förlossningsdepression kan kopplas till socioekonomiska faktorer, som ekonomi och det sociala nätverket som kvinnan har omkring sig. 

– Det finns faktorer i livet som påverkar vardagen, som att ha andra utmaningar i livet förutom att ha blivit mamma. Kanske har man en konfliktfylld relation till sin partner, är ensam med bristande stöd från omgivningen eller har svårt att få ihop ekonomin, säger hon. 

Det är viktigt att behandla en förlossningsdepression. Om man går för länge med en depression och är nedstämd när man blivit mamma kan det påverka relationen till sitt barn, men också till sin partner. 

– I Sverige är vi relativt duktiga eftersom vi screenar för depression, förklarar psykologen. 

När barnet är mellan sex och åtta veckor får mamman ett formulär på barnavårdscentralen. Utifrån hennes svar har hon sedan ett samtal med en bvc-sköterska. Efter det görs en bedömning om kvinnan är nedstämd och om hon behöver prata med en psykolog. 

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro