ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor kämpar mot kladd i Pamplona

metro · 6 Jul 2014
Uppdaterad 6 Jul 2014
Tjurfäktning i Pamplona. 

Tjurfäktning i Pamplona.  Foto: AP


Tafsande män skämmer bilden av tjurrusningsfesten i Pamplona. Nu har myndigheter och kvinnoorganisationer tappat tålamodet.

klar

Artikellänk är kopierad

Uppemot en miljon människor brukar besöka den nio dagar långa San Fermín-festivalen med de klassiska tjurrusningarna. Festen lockar turister från hela världen till Pamplona i den nordspanska regionen Navarra.

På senare år har ett problem växt: I fjol polisanmälde 40 kvinnor att män tafsat och klämt på dem. Machokladdet har fått regeringen att reagera. En statssekreterare för jämlikhetsfrågor har slagit fast att "de eländiga bilderna av kvinnotrakasserier" inte kan tillåtas längre.

– Det finns fortfarande män, unga och äldre, som tänker att en kvinna på gatan är ett sexuellt objekt som man kan göra vad som helst med, säger Teresa Sáenz från organisationen Lunes Lilias till TVE:s nyhetsprogram Telediario.

Hon och andra kvinnorättskämpar uppmanar alla som utsätts att anmäla. Skyltar med "Nej till sexistiska angrepp" och nödnummer klär staden.

Över 3 000 poliser bevakar årets festival. De har fått instruktioner om att särskilt uppmärksamma sexistiskt uppförande.

Från söndagens "chupinazo" på Plaza Consistorial, den officiella festivalstarten, rapporterades inga incidenter. Torget var som vanligt fullpackat av vitklädda människor indränkta i billigt rödvin.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro