ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor mest rädda i trafiken – men det är männen som dör

Karolina Skoglund · 15 Dec 2012
Uppdaterad 15 Dec 2012

Kvinnorna är mest oroliga inför att ge sig ut på vägarna i jul. Men all statistik pekar på att männen löper större risk att råka ut för olyckor.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarnas största skräck i jultrafiken är halka, tätt följt av rattfylla. Men rädslan skiljer sig stort mellan män och kvinnor. Det visar en ny Sifoundersökning.

Runt två miljoner människor reser på de svenska vägarna under julhelgen och varje år råkar sammanlagt ett par hundra bilister ut för olyckor. Jultrafiken leder därmed till en rädsla hos den som sätter sig i bilen, framför allt hos kvinnor. Det skriver tidningen På Väg som uppger att hela 12 procent av kvinnorna är rädda för jultrafiken till skillnad från 4 procent av männen. 

– Den skiftande oron mellan män och kvinnor är det som sticker ut mest, säger Toivo Sjörén på TNS Sifo, som gjort den undersökning som På Väg hänvisar till. 

Samtidigt talar olycksstatistiken sitt tydliga språk. 2011var två av tre personer som dog eller skadades svårt på vägarna män, enligt Trafikverket.

– En förklaring kan vara att män reser mer och till exempel åker mer motorcykel. Men det förklarar inte hela skillnaden, säger Jan Ifver, statistiker på Transportstyrelsen. 

Den största rädslan, både hos män och kvinnor, är för halkan följt av berusade förare. Endast 4 procent är rädda för dåligt plogade vägar, enligt undersökningen. Ändå är det aktuella väglaget en betydande faktor för tryggheten. Det menar Tobbe Lundell, chef på Trafikverket. 

– De flesta förare önskar att alla som är ute på vägarna anpassar sig efter det rådande väglaget och att man tar det försiktigt, säger han. 

Oftast är det boende i storstadsregionerna som ger sig ut över länsgränserna under jul- och nyårshelgen. Bland skåningarna är det 26 procent och bland stockholmarna 25 procent, skriver På Väg. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro