ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor och mäns hälsa allt mer lika

Annica Ögren · 4 Feb 2019
Uppdaterad 4 Feb 2019

Kvinnors och mäns hälsa blir allt mer lika varandra. Det visar ny forskning, enligt SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Studien kallas H 70-undersökningen och är en befolkningsstudie som följer äldre personer under lång tid, och som studerat flera olika genrationer sedan 1971.

Enligt Ingmar Skoog, som leder studien, är det ett överraskande resultat att det nu inte råder lika stora skillnader mellan könen när det gäller depression.

Även blodtrycket följer en liknande trend.

– Idag har blodtrycket gått ner rejält hos både män och kvinnor, men det är samma hos män och kvinnor. Samma sak med hjärt- kärlsjukdomar, det har minskat hos både män och kvinnor, och nu ses inte längre någon skillnad mellan män och kvinnor, säger Ingmar Skoog, till SR.

Den nya studien visar också att vi blir allt mer lika varandra när det gäller olika personlighetsdrag.

Omgivningsfaktorer kan påverka

Varför skillnaderna har minskat är inte helt säkert, men enligt Ingmar Skoog kan så kallade omgivningsfaktorer vara en del av förklaringen.

– Alla de här förändringarna visar betydelsen av omgivningsfaktorer – det är inte gener det är inte medfödda saker utan omgivningsfaktorer kan påverka och viktigast, det visar att vi kan förebygga sjukdomar, säger han till sajten.

Som ett exempel nämner han ekonomisk jämställdhet, som påverkar både rika och fattiga, skriver SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro