ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor ska lockas ner i underjorden

Carin Hedström · 18 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

GRUVATTITYDER. Gruvarbetare är av tradition ett manligt yrke, och att få kvinnor att söka gruvarbetarjobb är knepigt, ett faktum som minskar rekryteringsunderlaget och leder till att gruvföretagen får svårare att hitta den bästa kompetensen. Det vill nu gruvdriftsjätten LKAB ändra på.

Med hjälp av projektet ”Framtidens gruvkultur – på lika villkor”, pågår sedan ett år tillbaka ett unikt förändringsarbete. Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, är projektledare. – En sak som företag oftast inte gör när man vill få in fler kvinnor, är att ändra på hur det faktiskt funkar inne i företaget. Och det är det som skiljer vårt projekt från andra, vårt syfte är att förändra arbetsplatskulturen, säger hon. För att åstadkomma detta har två grupper om vardera 15 personer träffats regelbundet under ett drygt år.

Deltagarna i grupperna har anmält sig frivilligt och representerar olika delar av företaget. Det de alla har gemensamt är att de jobbar under jord – inga chefer eller tjänstemän är med.Grupperna består av både kvinnor och män. På träffarna har de tillsammans med Eira Andersson, doktorand från Luleå tekniska universitet, diskuterat hur manlighet och kvinnlighet är begrepp vi alla är med och skapar, och hur våra definitioner påverkar kulturen i dag. – Trots allt finns det kvar delar av en kultur som inte riktigt accepterar kvinnor i gruvan. Det finns ett motstånd, som kan vara svårt att ta på och som är ganska diffust, ofta från personer som uttrycker sig positivt men ändå tycker att det finns en gräns för jämställdheten. Att det är bra bara det inte rör dem själva. Men det kan också handla om detaljer som hur man pratar med varandra, och konkreta saker som att en småväxt kvinna faktiskt kan få problem att köra en lastmaskin för hon inte når fram till reglagen, säger Lena Abrahamsson. Lena Abrahamsson värjer sig lite mot att det måste ta tid att förändra attityder.– Det kan också gå väldigt fort att förändra. Vi vet att människor är flexibla, och även om det är tungt just med attityder kring män och kvinnor så har det faktiskt hänt ganska mycket om man bara ser i ett tio-årsperspektiv, säger hon. 

klar

Artikellänk är kopierad

Carin Hedström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro