ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnor väljs bort från högskoleutbildningar

Johanna Engman · 17 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Sofia Lindblad, 27, från Östhammar har sökt in till veterinärutbildningen vid SLU tre gånger. Men på grund av exakt lika betyg som konkurrerande män har hon strukits från listan.

Sofia Lindblad, 27, från Östhammar har sökt in till veterinärutbildningen vid SLU tre gånger. Men på grund av exakt lika betyg som konkurrerande män har hon strukits från listan. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnor diskrimineras vid antagning till högskolan. Vid två av tre högskolor sker positiv särbehandling av män med automatik när betygen är lika. Under tre år har närmare 8000 fall av diskriminering vid antagningen till högskolan upptäckts, 94 procent av dem är kvinnor. Det visar en rapport från stiftelsen Centrum för rättvisa.

När betygen eller högskolepoängen är lika ger två tredjedelar av de 36 granskade högskolorna automatisk förtur till sökande som tillhör det underrepresenterade könet.

Problemet bottnar i att högskolorna vill ha en jämnare könsfördelning som de senaste tio åren har varit 60 procent kvinnor och 40 procent män.

"Jag är verkligen chockad"

Sofia Lind­blad, 27, från Öst­hammar. Har sökt in till veterinär­ut­bild­ning­en vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, tre gånger. Hon kom inte in på grund av att hon är kvinna och ger nu upp.– Det blev lite uppochnedvänt när jag fick reda på det. Känns som om jag slängt bort de senaste åren.

Elin Sahlin, 24, från Malmö sökte in till psykologprogrammet vid Lunds universitet men fick veta att hon inte kom in på grund av att hon är kvinna.– Jag trodde det var lottning och att alla hade lika stor chans. Men som det ser ut nu har jag väldigt liten eller obefintlig chans att komma in om jag söker igen.

Johanna Forss, 22, från Stockholm sökte in på juristlinjen vid Stockholms universitet men hamnade på reservlistan för att män prioriterades.– Man blir så besviken när man söker och man vet att man har ett visst resultat och sen få höra att man inte kom in för att de väljer killar bara för att de är killar. Trodde vi hade kommit längre än så. Sjukt dåligt. Jag är verkligen chockad.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Engman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro