ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnorna som krossat kritikerna i fotbollsstudion

Anders Göransson · 24 Aug 2011
Uppdaterad 24 Aug 2011
Amanda Fredin har tagit över efter Sladjan Osmanagic på Viasat. – Det har varit rätt in i hetluften, säger hon.

Amanda Fredin har tagit över efter Sladjan Osmanagic på Viasat. – Det har varit rätt in i hetluften, säger hon. Foto: Urban Brådhe


Gubbväldet har rämnat i landets fotbollssändningar. Viasats Amanda Fredin är den senaste värvningen. Viktigare vad man har i huvudet än vilket kön”.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Nordstrand.
Frida Nordstrand.
Anna Brolin.
Anna Brolin.
Suzanne Sjögren.
Suzanne Sjögren.
Johanna Frändén.
Johanna Frändén.

I decennier var tv-sport i allmänhet, och fotbollssändningarna i synnerhet, en manlig bastion. Men gubbväldet har rämnat – och allt fler kvinnliga fotbollsjournalister tar plats i rutan.

Senast i raden är 24-åriga Amanda Fredin, som nyligen kom till Viasat från Sportbladet. Hon ersätter Sladjan Osmanagic i studion och ska även arbeta ute på fältet som reporter. – Det har varit rätt in i hetluften. Jag började för tre veckor sedan och har redan hunnit vara i Ukraina och Kroatien, och avverkat en långhelg i studion, säger hon till Metro.

Anna Brolin och Suzanne Sjögren Jensen på TV 4, Johanna Frändén på SVT och din kollega Frida Nordstrand på Viasat – det är inte längre ovanligt med kvinnliga fotbollsreportrar i tv. Vad betyder det för rapporteringen? – Jag ser det inte på det sättet, utan tycker att det är viktigare vad man har i huvudet än vilket kön man har. Men det är klart att det är positivt att det finns större möjligheter för kvinnor att jobba med tv-sport i dag än tidigare.

Hur bemöts du som kvinnlig sportjournalist av tittarna/läsarna? Börjar mejlen fortfarande med ”lilla gumman”? – Jag tycker att det är väldigt lite sådant. Det var lite stormigt vid första sändningen på vår facebook-sida, men det tror jag mer handlar om att somliga saknade Zladjan. Sedan finns det ju puckon som tycker att tjejer inte kan någonting om sport. Men det är en liten, om än högljudd, skara.

Per Nunstedt, kanalchef på Viasat fotboll, suckar lite när diskussionen kommer på tal. – Med tanke på hur många duktiga kvinnliga sportjournalister det finns där ute skulle man önska att den debatten var förbi.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro