ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnors utbildning mer lönsam än mäns

Josefin Svenberg · 21 Okt 2011
Uppdaterad 20 Okt 2011
”Synd, om man investerat i en utbildning ser man det som en försäkring för framtiden.”, tycker Isak Lindberg, 25, Årsta och Lorena Clarin Larsson, 20, om att det blivit mindre lönsamt att utbilda sig.

”Synd, om man investerat i en utbildning ser man det som en försäkring för framtiden.”, tycker Isak Lindberg, 25, Årsta och Lorena Clarin Larsson, 20, om att det blivit mindre lönsamt att utbilda sig. Foto: Pär Hugosson


Högskoleutbildning blir allt mindre lönsamt – vissa utbildningar är till och med olönsamma.

klar

Artikellänk är kopierad

Under 2000-talet har det blivit allt mindre lönsamt att studera på högskola. Det visar en ny rapportbok från Saco och SNS förlag där man jämför livslöner, det vill säga personers totala nettoinkomster under hela livet.

– Inom vissa områden är det till och med olönsamt att studera vidare jämfört med att börja jobba. Det gäller generellt sett kvinnodominerade yrken, säger Thomas Ljunglöf, statistiker på Saco och en av författarna till rapportboken ”Livslön – att välja studier, arbete, familj”.

Men rapporten visar att det är kvinnorna som vinner mest på att utbilda sig.

– Män kan få bra lön även utan högskoleutbildning, men för kvinnor är det nästan en förutsättning, säger Thomas Ljunglöf.

Det finns även könsskillnader, oftast till kvinnornas fördel. Till exempel tjänar en kvinna på att utbilda sig till socionom eller yrkeslärare – medan det är direkt olönsamt för en man.

– Det beror också på gymnasieutbildade kvinnors låga löner. Kvinnor vinner mer på att utbilda sig,  säger Ljunglöf.

Rapporten är en tvärsnittsanalys beräknad på 2009 års lönestruktur, skatt, pension med mera

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro