ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnors våld leder till mildare straff

Stefan Wahlberg · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013
En bild från polisens rekonstruktion av händelsen i Örebro.

En bild från polisens rekonstruktion av händelsen i Örebro. Foto: Polisen


Kvinnor som dödar män bedöms mildare av domstolarna än män som dödar kvinnor, visar forskningen. I ett nyligen avgjort ärende dömdes en 34-årig kvinna till två och ett halvt års fängelse efter att ha huggit ihjäl sin man. Enligt tingsrätten hade hon uppsåt till hugget och insåg att det var livsfarligt. Däremot var hon inte likgiltig inför att han skulle dö. Hon dömdes därför inte för mord utan bara” för grov misshandel och vållande till annans död.

klar

Artikellänk är kopierad

” Generellt så vet vi att kvinnor får mildare straff för grova våldbrott jämfört med männen,” säger Sven Granath, kriminolog och forskare vid Brottsförebyggandet rådet.
” Generellt så vet vi att kvinnor får mildare straff för grova våldbrott jämfört med männen,” säger Sven Granath, kriminolog och forskare vid Brottsförebyggandet rådet.Foto: BRÅ
Domares kön spelar in 
  ” Kvinnliga domare uppfattade en kvinnlig förövare som mer sjuk medan manliga domare uppfattade en manlig förövare som mer sjuk än en kvinnlig,” säger  Jenny Yourstone som är doktor i psykologi och arbetar inom Kriminalvården.
Domares kön spelar in ” Kvinnliga domare uppfattade en kvinnlig förövare som mer sjuk medan manliga domare uppfattade en manlig förövare som mer sjuk än en kvinnlig,” säger  Jenny Yourstone som är doktor i psykologi och arbetar inom Kriminalvården.Foto: Heinz Angermayr

Kvinnans knivhugg träffade med full kraft mannens bröst och skadade hans hjärta och lever så illa så att han dog.

Örebro tingsrätt dömde nyligen kvinnan till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

– Jag anser att det är bevisat att hon var likgiltig inför att hennes man dog och att hon därför ska dömas för mord, säger kammaråklagare Lars Duberg som har överklagat domen till Göta hovrätt.

”Det måste för X (kvinnan) vara uppenbart att det är livsfarligt att hugga, sticka eller stöta in en kniv i bröstet på Y (mannen) ... X måste vid gärningstillfället ha insett att gärningen var livsfarlig och trots risken för dödsfall i sitt upprörda tillstånd ha företagit den.”

”Det finns forskning som visar att män bedöms hårdare”

Forskningen visar att kvinnliga våldsbrottslingar kommer lindrigare undan än männen i domstolarna.

– Generellt så vet vi att kvinnor får mildare straff för grova våldbrott jämfört med männen. Det finns dock inga siffror för just dödligt våld, säger Sven Granath, kriminolog och forskare vid Brottsförebyggandet rådet.

– Det kan finnas sakliga skäl till detta, som att kvinnors brott inte är lika allvarliga som mäns. Men forskningen visar också att domstolarna i högre grad tenderar att söka efter förklaringar när en kvinna begår ett grovt våldsbrott och  att de många gånger ser kvinnor som offer för omständigheter som de inte själva rår över.  När det gäller dödligt våld så döms kvinnor till rättspsykiatrisk vård i större utsträckning än män.

Jenny Yourstone är doktor i psykologi och arbetar inom Kriminalvården. Hennes forskning visar på könsskillnader när det gäller val av brottsrubricering vid dödligt våld:

–  Kvinnor uppfattas generellt sett som mer psykiskt sjuka än männen. När det gäller domare hittade vi i vår studie även en effekt av bedömarens kön. Kvinnliga domare uppfattade en kvinnlig förövare som mer sjuk medan manliga domare uppfattade en manlig förövare som mer sjuk än en kvinnlig.

Skillnaden i syn återkommer också i andra studier.

– Det finns forskning som visar att män bedöms hårdare. I studier med simulerade jurybedömningar av misshandel inom familjen uppfattas mäns våld mot kvinnor mer negativt än kvinnors våld mot män.

► LÄS ÄVEN: Kvinna mördade sin make efter bråk om shopping

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro