ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kvinnors vårdbehov ökar fortast

Anders Göransson · 12 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

KÖNSROLLER. Män vårdas av sina kvinnor, medan kvinnor vårdas av samhället. Det beror på våra könsroller.Antalet äldre som behöver mycket hjälp kommer att fördubblas mellan 2025 och 2050, och allra störst blir ökningen bland kvinnor, visar prognoser från SCB.

En orsak är att kvinnor lever längre, men det handlar också om könsroller.Över hälften av alla män med stort hjälpbehov får både kommunal eller institutionshjälp och hjälp av partnern. För kvinnor är motsvarande andel bara 4 procent. Det betyder att kvinnor i mycket större utsträckning vårdar sina makar eller sambor.

Huvudförklaringen är att kvinnor oftast är den yngre partnern i ett parförhållande och får ta hand om sin allt skröpligare make.Men undersökningar visar att hemhjälpens insatser fördelas ojämnt mellan könen. Ensamlevande män får hemhjälp och plats i äldreboende i större utsträckning än kvinnor.   

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro