ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KY – Så funkar det

Jonas Andersson · 21 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

PRAKTISKT. Allt fler KY-utbildningar dyker upp runt om i Sverige – men vad betyder KY och hur fungerar utbildningarna?För den som väljer att gå en kvalificerad yrkesutbildning väntar mellan ett och tre års studier där teori varvas med mycket praktik. En tredjedel av tiden ägnas åt så kallat lärande i arbete (LIA) och är förlagd ute på arbetsplaster.– KY-studenten har ofta jobbat eller studerat ett tag efter gymnasiet och vet precis vad den vill.

Framför allt vill man ha tillgång till ett nätverk genom praktiken som är svår att få på andra utbildningar, säger Margareta Land på Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning. KY-utbildningarna i Sverige finns inom en mängd branscher. De stora områdena är ekonomi (där handel, sälj och ledarskap ingår), teknik, vård och IT. Andra områden är exempelvis hantverk, media och turism.– Kravet på en KY-utbildning är att den ska vara problemorienterad och arbetet sker ofta i form av projekt, säger Margareta Land.

Anordnare av KY-utbildningar kan vara kommuner, högskolor, företag eller organisationer och utbildningsformen är utformad i nära samarbete med arbetslivet. Den som väljer att gå en KY-utbildning har rätt till studiemedel –vilket gäller även för de perioder som är praktik. För att komma in på en KY-utbildning krävs minst grundläggande behörighet, vilket innebär en avslutad gymnasieutbildning. Men det går också att komma in genom arbetslivserfarenhet eller annan motsvarande utbildning.Det är viktigt att komma ihåg att utbildningarna inte alltid följer vanlig terminsindelning och ansökningsdatum varierar på de olika skolorna.

De 30 populäraste KY-utbildningarna
De 30 populäraste KY-utbildningarna
Läraren Jeanette Jakobsson med manikyrelever Lenita Oskarson (t.v.) och Aberash Berhane som lär sig att bada händerna i varm paraffin.
Läraren Jeanette Jakobsson med manikyrelever Lenita Oskarson (t.v.) och Aberash Berhane som lär sig att bada händerna i varm paraffin.

Mässa för framtidens yrkesutbildningar

MÄSSA. Energikonsult, säljare eller vegetarisk gourmetkock.På KY- mässan i Stockholm kan besökarna lära sig mer om framtidens kvalificerade yrkesutbildningar och variationen är stor. Ett tjugotal utbildningsanordnare kommer att finnas på plats och berätta om ett hundratal utbildningar.

Runt om i Sverige finns 840 KY-utbildningar och det totala antalet utbildningsplatser är 18 200 stycken. Få i jämförelse med antalet högskoleplatser, men antalet utbildningar har vuxit med 60 procent de senaste tre åren enligt Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning.– Utbildningarna har högre status i dag och framtiden ser ljus ut. I genomsnitt får åtta av tio studenter jobb när de avslutat en KY-utbildning, säger Anna-Karin Härd, ordförande i Riksförbundet för kvalificerad yrkesutbildning.

På mässan finns möjlighet att få praktisk information om utbildningarna och vad som krävs för att bli antagen. Studenter kommer också att finnas på plats för att svara på frågor.För att söka till en KY-utbildning krävs att man har en avslutat gymnasiet. En del börjar direkt efter studenten, andra har skaffat sig arbetslivserfarenhet - KY-studentens genomsnittsålder är 29 år.

Miljarder i potten

ARRANGÖRER. För dem som vill arrangera KY-utbildningar finns det 1,2 miljarder kronor om året att slåss om.– Vi får in betydligt fler ansökningar än vi kan bevilja, säger Margareta Landh, informationschef på Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning som håller i potten.Förra ansökningsomgången beviljades en femtedel av ansökningarna om att få starta KY-utbildningar.

Kommuner och landsting står bakom cirka hälften av KY-utbildningarna, enligt Marageta Landh. Men även privata företag är pigga på att arrangera och står bakom 35 procent av KY-utbildningarna. Det finns också universitet, högskolor, stiftelser och ideella föreningar som arrangerar KY-utbildningar.– Om det finns ett kompetenshål att fylla kan man ansöka om att få anordna en KY-utbildning, säger Margareta Landh.

Arrangören får 55 000 eller 60 000 kronor per beviljad studieplats. Den högre summan gäller för tekniska utbildningar som är dyrare att arrangera än till exempel ekonomi- eller säljutbildningar.– Att ha en eller två KY-utbildningar är väldigt sällan en bra affär. Företagen brukar ha en annan verksamhet också, säger Margareta Land. Men hon säger att det finns en trend att utbildarna blir större och större.– De är allt oftare proffs på att utbilda, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro