ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

KY-utbildningar framtidssäkras

Jonas Andersson · 23 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Susanne Isberg, Johan Nyman och Gustav Fridolin på TV 4:s ”Kalla fakta”-redaktion. 

Susanne Isberg, Johan Nyman och Gustav Fridolin på TV 4:s ”Kalla fakta”-redaktion. 


Research och shopping några nyheter

klar

Artikellänk är kopierad

NYHETER. KY-utbildningarna ska inte bara täcka behov av arbetskraft som finns i dag utan även blicka längre framåt och försöka fylla framtida luckor på arbetsmarknaden.– Annars skulle vi i dagsläget ha satsat allt på byggbranschen, säger Margareta Landh, informationsansvarig vid Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning.

I senaste ansökningsomgången om att få starta KY-utbildningar – till hösten 2007 och våren 2008 – beviljades till exempel en utbildning i shoppingturism i Haparanda.– Shoppingturism är kanske inget som växer just nu, men vi måste pröva om arbetsgivarna gjort rätt bedömning. Även om det innebär en risktagning får vi se om det kan vara en roll som blir betydelsefull i framtiden, säger Margareta Landh.

En researchutbildning i Stockholm hör också till de nya utbildningar som beviljats. Det är Medborgarskolan som anordnar utbildningen, och bland samarbetsparterna återfinns till exempel TV 4 och Sveriges Television.Researchutbildningen startar i september.– Det handlar om djuplodande journalistik, säger Helen Ganheden, administratör vid Kompetenstorget på Medborgarskolan.Researchstudenterna kommer att få kunskaper i bland annat informationssökning, rättskunskap och data/IT.– I och med att det är en helt ny utbildning får det första läsåret bli lite av en prövotid, säger Helen Ganheden.

Renodlade IT-utbildningar hör till de mer traditionella KY-utbildningarna. Det finns gott om utbildningar på området. Men enligt Margareta Landh har de blivit mer specialiserade med åren.Margareta Landh ser också ett ökat intresse bland anordnarna om att få starta utbildningar i alternativa energislag – ett tecken på att det kan bli en gynnsam arbetsmarknad framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro