ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kylan kan ge Sverige hundratals it-jobb

Patrick Ekstrand · 9 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Stina Honkamaa, vd på Google i Sverige. Företaget kan tänka sig en Sverigeetablering för datorhallar.

Stina Honkamaa, vd på Google i Sverige. Företaget kan tänka sig en Sverigeetablering för datorhallar. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Apple, Microsoft och Facebook är några företag som snart kan flytta till Sverige  Och det är kylan som lockar. Skulle ge hundratals nya jobb.

Flera stora företag som Apple, Microsoft, Google och Facebook har intresserat sig för Sverige som bas för gigantiska datorhallar. De tittar på hela Europa men Sverige är av extra stort intresse och anledningen till det är kylan.   – Datorerna, flera tusen, är i gång dygnet runt och genererar värme. Den här värmen måste kylas bort, genom olika avancerade kyllösningar. Trenden inom datorhallar är att man använder sig av kylan från frisk luft. Då kommer äntligen vårt svenska kalla klimat till nytta, säger Tomas Sokolnicki, investeringsrådgivare på Invest in Sweden Agency till Metro. På företagets hemsida listas 36 platser i Sverige som kan vara av intresse för de stora bolagen.

Enligt Tomas Sokolnicki finns det fler fördelar med Sverige. – De söker efter ett land som är säkert och där de kan få bra elförsörjning. De letar efter bra infrastrukturer och bra kommunikation.

Tomas nämner Östersund, Luleå, Mälarregionen och Skåne som några intressanta platser för företagen. Något som skulle det generera hundratals nya jobb.

Google har redan planer på en datorhall i norr.– Vi har köpt en anläggning i Finland, ett gammalt pappersbruk i Hamina, där vi ska utveckla ett större datacenter, säger Andreas Svenungsson, kommunikationschef på Google i Norden. Han utesluter inte en liknande anläggning i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro