ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kylan kan värma hel stad i ryskt gruvhål

Ola Jacobsen · 15 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Nivå 1: Vertikalt lantbruk. I botten kommer det inte bara kunna odlas växter. Även kött från djur och fågel kommer kunna produceras under den ekologiska staden. Nivå 2: Parkzonen. Den varma stigande luften passerar genom stadens gröna lunga på sin väg uppåt till människorna i staden. Här syresätts luften genom fotosyntes. Nivå 3: Bostäder och allmänna områden. Rymmer omkring 300 000 kvadratmeter bostäder med plats för omkring 10 000 människor. Bostäderna som ligger i östra, norra och västra sektorn är exponerade för solljus. Den här nivån rymmer även nödvändiga sociala och kulturella anläggningar.

Nivå 1: Vertikalt lantbruk. I botten kommer det inte bara kunna odlas växter. Även kött från djur och fågel kommer kunna produceras under den ekologiska staden. Nivå 2: Parkzonen. Den varma stigande luften passerar genom stadens gröna lunga på sin väg uppåt till människorna i staden. Här syresätts luften genom fotosyntes. Nivå 3: Bostäder och allmänna områden. Rymmer omkring 300 000 kvadratmeter bostäder med plats för omkring 10 000 människor. Bostäderna som ligger i östra, norra och västra sektorn är exponerade för solljus. Den här nivån rymmer även nödvändiga sociala och kulturella anläggningar. Foto: ab elis


klar

Artikellänk är kopierad

Så här ser hålet ut i dag.
Så här ser hålet ut i dag.

Fryser du nu? Då har du inte varit i Mirniy i östra Sibirien. Där är vintermedeltemperaturen 35 minusgrader. Nu vill ryska arkitekter flytta ner staden i ett gigantiskt hål. Och låta den frusna marken hålla invånarna varma.

I östra Sibirien i Ryssland ligger ett av världens största hål. Nu vill ryska arkitekter bygga om den gamla diamantgruvan i industrizonen Mirniy till en självförsörjande ekologisk stad för 10 000 personer. – Områdets största utmaning är dess geografiska läge, säger Nickolay Lyutomskiy, projektledare på arktitekbyrån AB Elis i Moskva.

I januari är medeltemperaturen i Mirniy 35 minusgrader och som kallast kan det bli 62 minusgrader. I juli är medeltemperaturen 29 grader och den högsta temperaturen 36 grader. Den högsta skillnaden i temperatur under ett dygn är hela 40 grader. – Förhållandena kan anses vara extrema för människor, säger Nickolay Lyutomskiy.

Hela staden, som ligger på kanten till den enorma kratern, riskerar att rasa ner i den på grund av jordskred. Översvämningar på grund av uppträngande grundvatten hotar också befolkningen.

För att på samma gång lösa miljöproblemen och göra Mirniy till en attraktivare plats för ryssar att bosätta sig på och för internationella turister att besöka, har arktitekbyrån AB Elis ritat det som de kallar Eco-City 2020. – Vårt förslag är att täcka över kratern med en genomskinlig kupol. Eftersom den frusna marken inne i kratern är varmare än luften utanför kommer klimatet inne i staden bli mildare än på utsidan, säger Nickolay Lyutomskiy.

Staden kommer att delas upp i tre nivåer. I botten kommer ett vertikalt växthus förse invånarna med jordbruksprodukter.

Ovanpå växthuset kommer en trädbevuxen park anläggas. Förutom att vara rekreationsområde kommer den även fungera som luftrenare. Den översta nivån kommer innehålla själva staden, med bostäder, administration, skolor, sjukhus och affärer. – Målet är att skapa en modern civilisationskärna i det ödsliga östra Sibirien, säger Nickolay Lyutomskiy.

Men tror du att er stad i hålet verkligen kommer att byggas?– Jag är pessimistisk.

Masdar City ett energiprojekt i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Staden är ritad av Foster and Partners.
Masdar City ett energiprojekt i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Staden är ritad av Foster and Partners.

... och nu bygger Apple sin version

Apple anlitar Norman Foster, arkitekten bakom världens första bilfria och koldioxidneutrala stad, Masdar i Abu Dhabi, för att rita företagets nya huvudkontor. Apple City kommer ligga i Cupertino, Kalifornien.

Förutom företagets befintliga tomt med 57 byggnader kommer marken som Apple köpte av HP tidigare i höstas att bebyggas av det brittiska stjärnarkitektkontoret Foster and Partners.

Uppgifterna kommer från Eleconomista.es som också beskriver hur olika delar av området Apple City kommer länkas samman med underjordiska tunnlar. Apple har valt att inte kommentera uppgifterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro