ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Kyligt yrke – men glödhett på arbetsmarknaden

Metro · 18 Apr 2017
Uppdaterad 2 Maj 2017
Kyl- och värmepumptekniker är ett bristyrke och Magdalena Björk fick jobb direkt efter utbildningen.

Kyl- och värmepumptekniker är ett bristyrke och Magdalena Björk fick jobb direkt efter utbildningen. Foto: Sigrid Malmgren


Om du ska tänka på ett varierat yrke där du träffar mycket människor kanske inte kyltekniker är det första du kommer på. Men det är så Magdalena Björk beskriver sitt jobb. För ett par år sedan utbildade hon sig kyl- och värmepumptekniker – och fick jobb direkt efter utbildningen.

klar

Artikellänk är kopierad

När vi går i mataffären och plockar ner våra kylvaror i korgen tar vi för givet att de just är kylda – men vi funderar nog knappast närmare på saken. Men det är ett faktum att det krävs en hel del jobb – och kunskap inom teknik och hållbarhet – för att det ska fungera. I yrket som kyltekniker arbetar du just med installation och service av kylsystem hos bland annat butiker, restauranger och sjukhus.

– Det roligaste med mitt jobb som kyltekniker är att jag får lösa tekniska problem och träffa så många människor, från olika branscher, säger Magdalena Björk.

Varierat jobb med hållbarhetstänk

Hon menar också att det är ett varierat yrke där hon hela tiden får lära sig nya saker, exempelvis om hållbarhetstänk eftersom många kylsystem senast år 2020 måste ha bytts ut till mer miljövänliga alternativ för att följa nya regler inom EU. I sitt arbete som kyltekniker jobbar hon med flera olika projekt, bland annat med en del restauranger och det händer att hon jobbar jour.

– Det kan exempelvis handla om att en köttdisk i en butik krånglar och då är det ett uppdrag jag behöver åka ut på direkt medan andra ärenden inte är lika akuta.

På Stockholms Tekniska Institut hålls en av utbildningarna till att bli kyl- och värmepumptekniker. Under ett och ett halvt år lär du dig bland annat att lösa tekniska problem och att sköta underhåll och drift av anläggningar ute hos kunder – men du får också kunskap om miljöaspekter inom branschen och lär dig mer kundrelationer.

Behöver nyanställa tusentals

Det finns en stor brist på kyltekniker i Sverige. Arbetsförmedlingen har listat det som ett bristyrke och branschföreningen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen spår att de på fem års sikt kommer kunna nyanställa 2 500 personer och att det just nu finns 700 vakanser. Att efterfrågan på duktiga, färdigutbildade kyltekniker är stor blev tydligt för Magdalena Björk som erbjöds en tjänst på sin praktikplats. Hon tycker att det var positivt att få fick komma ut på företag och se hur anläggningar ser ut på riktigt. I sin klass var hon den enda tjejen men rekommenderar fler att söka sig till yrket.

– Det är visserligen ett fysiskt arbete men jag tycker inte att man ska vara rädd för yrket på grund av tunga lyft. Det förekommer inte så ofta och när det väl gör det kan du faktiskt ta hjälp av en kollega, säger hon.

pil
Fakta: Utbildning som leder till framtidsjobb med miljötänk

Var: Stockholms Tekniska Institut.Vad: Utbildning till kyl- och värmepumptekniker.Längd: Tre terminer med start i september.Ansök senast: 8 maj.

Här kan du läsa mer om utbildningen och skicka in din ansökan! 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro