ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kyrkan är fel plats att fira in det stundande jullovet

Metro · 18 Dec 2015
Uppdaterad 18 Dec 2015

Foto: Montage/Privat/All Over Press


Jag vill inte sitta och sjunga psalmer och lyssna på en präst som diskret förmedlar kristna värderingar. I fortsättningen borde vi fira skolavslutningar någon annanstans än i kyrkan, skriver Eva Eriksson, gymnasieelev i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Ytterligare en termin har passerat lika fort som den kom. Höst har blivit till vinter och julavslutningen närmar sig med stormsteg . För mig väntar den sista. I sedvanlig ordning äger detta rum i den kyrka som befinner sig närmast skolan. Och inför detta känner jag precis som alla andra år - att firandet av skolavslutningar i kyrkan känns enormt förlegat i det samtida, sekulariserade Sverige.

► LÄS MER: Svårt med nya regler för skolavslutning

Det är med olust jag lyssnar till en utomstående präst som utan någon som helst koppling till skolan pratar om den gångna terminen och samtidigt diskret mellan raderna förmedlar kristna värderingar i ett jultal. Och det är med samma olust jag sjunger psalmer och tittar upp i taket där något av helgonen möter hundratal elevers förväntansfulla blickar. Nej, kyrkan är fel plats att fira in det stundande jullovet.

Och visst är jag medveten om att anledningen till att vi har jullov från början är kristen. I princip alla traditioner i dag bygger på den kristendom som historiskt präglat Sverige. Men som bekant är samhället under ständig förändring och i dag är Sverige en plast där många olika kulturer möts, och med det även olika livsåskådningar och religioner. Det är av yttersta vikt att känna till vårt lands traditioners historiska ursprung, men för mig, som för många andra, är kopplingen till religionen just det - historisk.

Enligt artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna har varje människa rätt till religionsfrihet. Med det som bakgrund anser jag det anmärkningsvärt att många skolor väljer att fira sina avslutningar i kyrkor, eftersom de såvitt jag vet är platser där folk ger uttryck för sin religiösa tro. Att folk inte döper sig, eller väljer att gifta sig borgerligt istället för kyrkligt, skulle aldrig ifrågasättas. Att vi då sätter våra barn, kanske oförmögna att säga ifrån eller ta ställning till religion, i kyrkan under något så stort för dem som skolavslutning, tycker jag är direkt konstigt. Skolan ska vara en plats öppen för alla - oavsett religion.

Kyrkan är en fantastisk plats, som inbjuder till värme och gemenskap, och jag är en av dem som uppskattar att besöka den några gånger per år trots att jag inte anser mig vara djupt troende.

► LÄS MER: Förslag: Tillåtet med psalm på skolavslutning

Men under grundskolans år insåg jag att så är inte fallet för alla. I skolan fanns ett tvärsnitt av samhället representerat och i och med internationella klasser satt muslimer, hinduer, katoliker, protestanter, judar, buddister och ateister sida vid sida i matsalen. Där var det en självklarhet att skolavslutningarna ägde rum på skolgården eller i skolans aula. I gymnasiet verkade en mer homogen och kanske på ett sätt mer trångsynt grupp av elever legitimera skolavslutningar i kyrkan. Det låter illa i mina öron.

När man gör ställningstaganden som dessa hörs alltid höga röster om att det är sådant här som är slutet för den svenska traditionen. Men jag vill ändå tro att den svenska traditionen är starkare än att den urholkas av att vi byter den religiöst betingade lokalen till en plats som är öppen för alla.

Om två veckor väntar min sista julavslutning, efter 13 år i svensk skola. Jag hoppas också att jag är en av dem sista som firar den i just kyrkan.

Låt skolavslutningar bli synonymt med inkludering, snarare än exkludering. Låt sekulariseringen nå svenska skolan, och förflytta skolavslutningar från kyrkan till skolan.

Eva Eriksson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro