ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kyrkans hemliga exorcist

Stockholm Tomas Lundin · 8 Okt 2006
Uppdaterad 5 Mar 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Det är svårt att nämna ordet "exorcist" utan att tänka på snurrande huvud och gröna spyor. Men visste du att det finns en exorcist inom den svenska katolska kyrkan? Kyrkan är mycket förtegen om identiteten på sin exorcist, men bekräftar att han finns. – Vi är mycket försiktiga med sådana här saker. Det beror på att folk med svåra störningar som egentligen behöver hjälp av kurator eller psykvård kontaktar oss och vill ha hjälp av en exorcist, säger Maria Hasselgren, pressansvarig på svenska katolska kyrkan. Exorcism har förekommit ända sedan Jesus botade sjuka och än i dag ska varje katolskt stift ha en exorcist enligt bestämmelser från moderkyrkan i Rom. Uppdraget ges av stiftsbiskopen till en av prästerna. När exorcisten sedan utför sitt arbete handlar han inte i sitt eget namn, utan i biskopens, som i sin tur företräder Kristus. Senast 1999 uppdaterades handledningen till ritualerna som används vid andeutdrivning i Sverige. Korstecknen, vigvattnet och handpåläggandet finns kvar, men enligt den nya handledningen måste en exorcism utföras med medicinsk personal och psykolog närvarande. Föremålet för riten måste också ge sitt godkännande. Enligt fader Rainer Carls vid S:t Eugenia församling i Stockholm finns det många missuppfattningar om synen på exorcism och djävulen inom den moderna katolska kyrkan. Exorcism förekommer, men det handlar inte om onda andar. – Djävulen är inte ett ting, utan en frånvaron av det goda och därför handlar en exorcism om att tillföra något hos personen, inte att driva ut något. För att skilja mellan psykisk sjudom och besatthet finns det inom katolska kyrkan tecken som visar om en person är i behov av en exorcism, flera av dem är som hämtade ur filmen "Exorcisten". Personen ska bland annat kunna tala eller förstå alla världens språk, ha övermänsklig styrka och få brännskador i kontakt med vigvatten eller kors. Fader Carls har själv aldrig känt sig manad att anmäla en person till biskopen för exorcism och har heller aldrig träffat den hemlige exorcisten. Alla misstänkta fall har visat sig lida av psykiska störningar.

Svenska Kyrkan är enligt egen utsago fri från exorcistiska inslag sedan 1811, men fortfarande finns rester kvar. Att göra korstecknet över barnet vid dop är en ritual som kan spåras till exorcism, liksom befrielsebönen "befria NN från mörkrets makt". Båda dessa togs bort 1811, men återinfördes 1983.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro