ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Kyrkor hjälper Stela, 59, till sista vilan i Rumänien

Ida Gustafsson · 14 Sep 2015
Uppdaterad 14 Sep 2015
Avlidna Stela Stângacius make vill att hon begravs i Rumänien och tigger nu pengar till begravningen.

Avlidna Stela Stângacius make vill att hon begravs i Rumänien och tigger nu pengar till begravningen. Foto: SVT


Hemlösa Stela Stângaciu, 59, avled förra veckan i Örebro. Familjen saknar pengar för att begrava henne i hemlandet, men tack vare kyrkans hjälp kommer hon nu föras hem till sista vilan.

klar

Artikellänk är kopierad

Rumänska Stela Stângaciu och hennes man Nikolai från Rumänien har under flera år kommit till Örebro där de levt på att tigga. Förra veckan avled Stela, 59 år gammal.

Familjens önskan är att få begrava henne i hemlandet, men eftersom Stela inte hade någon försäkring måste familjen betala för att transportera hem kroppen – pengar som familjen inte har, vilket SVT var först att rapportera om.

► LÄS MER: Carola bjöd hem tiggare på middag: "Det var bara en ingivelse" Att flyga ner kistan kostar runt 40 000 kronor. Sonen Gruya Styngacju kontaktade rumänska ambassaden för att få hjälp: – Jag ringde till dem flera gånger för att de skulle hjälpa mig att få begrava mamma i hemlandet. Men de sa nej, de sa att de bara hjälper till med pappersärenden som legitimation eller pass. De hjälper inte till med begravningspengar, säger han till Metro. Men Stela kommer trots det att få sista vilan i Rumänien. I drygt tio år har Stela och hennes familj kommit till Ria Dorkas verksamhet i Örebro, som drivs av svenska kyrkan och frikyrkorna. Gruya Styngacju vände sig till verksamhetschefen Tomas Elm för att få hjälp. Han startade en insamling och trots att inga pengar kommit in än har flera församlingar lovat att gå i god för Stelas sista resa. – Vi gör det här av självklara skäl. Vi arbetar med utsatta människor och den här familjen har vi mött under flera år, säger Tomas Elm.  Om alla papper är klara kommer pastorn i Fylsta kyrka, Lars-Inge Larsson, och några familjemedlemmar att transportera kistan med bil under veckan. – Begravningsbyrån måste ha alla papper klara, vi har sagt att vi preliminärt åker på fredag och vi hoppas vara nere på söndag för en begravning på måndag, säger Lars-Inge Larsson.

LÄS MER: Färre tiggare i Stockholm Eftersom Stela körs ner med bil kommer de att kapa kostnaderna och slutsumman landar därför på 15 000-20 000 kronor. Men församlingarnas insamling täcker enbart Stelas transport, inte familjens kostnader för att ta sig ner. Därför tigger Stelas man Nikolai nu för att få pengar till begravningen och resan ner till Rumänien. – Vi behöver hjälp av människor i Örebro, jag vill att de hjälper min pappa, säger Gruya Styngacju till Metro.

►LÄS MER: Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro