ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

L i Stockholm: Barn ska vara vaccinerade – annars ska de inte få gå i förskolan

Hugo Ewald · 15 Mar 2017
Uppdaterad 15 Mar 2017
Att vaccinera ditt barn är det enda sättet att vara säker på att hålla det friskt från mässlingen.

Att vaccinera ditt barn är det enda sättet att vara säker på att hålla det friskt från mässlingen. Foto: Christine Olsson/TT


Stockholm är just nu drabbat av ett mässlingsutbrott. Nu kräver Liberalerna i Stockholm att man ska ta reda på om det går att kräva att barn som går i förskolan ska vara vaccinerade. Det skriver Stockholmspolitikerna Lotta Edholm och Anna Starbrink i en debattartikel på Dagens samhälle.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan MPR-vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund började användas brett i Sverige 1982 har förekomsten av den farliga och smittsamma sjukdomen mässling minskat radikalt. Innan vaccinet rapporterades tusentals fall av mässling i Sverige varje år – sedan 2000-talet har färre än 60 fall rapporterats per år, och alla har haft koppling till smitta utomlands. Majoriteten av de som insjuknar är ovaccinerade, enligt Folkhälsomyndigheten.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Men under den senaste tiden har åtminstone 7 mässlingsfall upptäckts i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Det rör sig om barn som ännu inte blivit vaccinerade.

Nu kräver Liberalerna i Stockholm att man tar i med hårdhandskarna mot spridningen av mässling. I en debattartikel på Dagens samhällemenar Lotta Edholm, oppositionsborgarråd, och Anna Starbrink, landstingsråd, att man bör ta reda på om det går att ställa krav på att barn ska vara vaccinerade för att få gå i förskolan.

”Ska de vacciner vi tar ge ett skydd inte bara åt oss själva, utan också åt de som på grund av till exempel underliggande sjukdom inte kan ta det, måste uppemot 95 procent av befolkningen vara vaccinerad. Det är först då som skyddet mot sjukdomen är så stabilt i befolkningen att det uppstår vad sjukvården kallar ‘flockimmunitet'”, skriver Starbrink och Edholm.

Mässling är extremt smittsamt, och enligt Starbrink och Edholm beror det nya utbrottet delvis på föräldrar inte nås av hälsovården men också för att MPR-vaccinet felaktigt kopplas samman med myter om att det skulle orsaka autism.

”Ett mässlingsutbrott är ingen epidemi, men om alltför många tackar nej till vaccin behöver vi ställa oss frågor om hur pass väl rustade vi egentligen är och vilka skyddsåtgärder det offentliga kan ta till. Hur ska förskolorna agera vid misstänkta mässlingsutbrott? Kanske behöver smittspårning ske även på förskolor och skolor, och inte bara på närakuter och vårdcentraler som ofta sker idag?”, skriver Starbrink och Edholm.

Wakefields påstående lyckades dock aldrig replikeras i andra studier och inga länkar mellan vaccin och autism har hittats av till exempel amerikanska CDC och AAP eller av brittiska NHS. Koncensus idag är att Wakefield gjorde sig skyldig till jäv och datamanipulering när han genomförde sin studie, och hans artikel är sedan år tillbaka tillbakadragen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro