ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

L: Rätten till personlig assistans måste värnas – inte begränsas

metro · 10 Okt 2016
Uppdaterad 10 Okt 2016
Finansminister Magdalena Andersson (S) har pekat ut LSS som ett område där pengar ska sparas in eftersom kostnaderna för assistansersättningen har ökat, men varje människa ska ha frihet att bestämma över sitt eget liv, skriver artikelförfattarna.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har pekat ut LSS som ett område där pengar ska sparas in eftersom kostnaderna för assistansersättningen har ökat, men varje människa ska ha frihet att bestämma över sitt eget liv, skriver artikelförfattarna. Foto: Janerik Henriksson / TT


Finansminister Magdalena Andersson (S) har pekat ut Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade” (LSS) som ett område där pengar ska sparas. Socialdemokraterna beskär friheten för personer med behov av assistans. Det kan vi aldrig tillåta, skriver företrädare för Liberalerna.

klar

Artikellänk är kopierad

För drygt 20 år sedan genomfördes ”Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade” (LSS). Lagen ska garantera goda levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättningar. Som en del av LSS finns rätten till personlig assistans för att klara grundläggande behov, så som att få hjälp med påklädning, att tvätta sig, prata med andra, äta eller gå på toaletten.

På senare år har flera fall uppmärksammats där de som haft personlig assistans antingen blivit av med den eller fått betydligt färre assistanstimmar. Det kan innebära att man inte längre får hjälp med att gå på toaletten eller att bara ta bort ett hårstrå från ögat. Drygt 68 % av de som sökte assistansersättning för första gången fick avslag under 2015, vilket kan jämföras med 20 % år 1994 och 49 % år 2008.

►LÄS MER: DEBATT: Gabriel Wikström, satsa på insatser som gör verklig skillnad för hälsan

Utvecklingen beror på den rödgröna regeringens nedskärningspolitik för personer med funktionsnedsättningar. Finansminister Magdalena Andersson (S) har pekat ut LSS som ett område där pengar ska sparas in eftersom kostnaderna för assistansersättningen har ökat.

Regeringens signalpolitik har haft effekt. Bedömningarna hos myndigheter och domstolar har blivit mer restriktiva. En dom i Högsta Förvaltningsdomstolen 2015 innebär att behov av så kallad aktiv tillsyn ensamt inte kan ligga till grund för assistans. Den som hastigt kan drabbas av livshotande tillstånd som ett svårt epileptiskt anfall har därmed inte rätt till stöd, om hen inte samtidigt har andra stora behov.

Nu har regeringen gått ett steg längre. I regleringsbrevet till Försäkringskassan för 2016 skriver regeringen: ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. Regeringen har dessutom tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur den personliga assistansen kan begränsas när det gäller antal användare och/eller antal timmar.

►LÄS MER: DEBATT: Politiker: Ta chansen att skapa en riktig samtyckeskultur

Det är sant att personlig assistans är en stor post i statens budget men den ger samtidigt mycket tillbaka. Det viktigaste är förstås sådant som inte går att mäta i pengar men den innebär också ekonomiska vinster. Personer med assistans kan arbeta och betala skatt och deras anhöriga kan delta fullt ut på arbetsmarknaden. Därutöver är yrket som personlig assistent ett vanligt första jobb och en bra väg in på arbetsmarknaden.

Liberalerna tar strid för rätten till den personliga assistansen, den största frihetsreformen i svensk historia för personer som lever med funktionsnedsättning. Liberalerna kräver att uppdraget till Försäkringskassan dras tillbaka och att direktiven till LSS-utredningen ändras. Det behövs en översyn av LSS, men uppdraget till utredaren har för stort fokus på kostnadsminskningar. Fokus i utredningen måste vara att personer med omfattande funktionsnedsättningar ska få möjlighet att leva som andra.

Socialdemokraterna säger att alla ska med, men när det kommer till kritan beskär de friheten för personer med behov av assistans. Det kan Liberalerna aldrig tillåta. Varje människa ska ha frihet att bestämma över sitt eget liv.

Dan Rosenholm, kommunalråd (L) Sigtuna

Cia Bentele, ordförande (L) Funktionella Liberaler 

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L) Stockholms stad

Johan Storåkers, kommunalråd (L) Sundbyberg

Lars Johansson, gruppledare (L) Botkyrka

Anna-Lena Johansson, kommunalråd (L) Sollentuna

Hans Ahlgren, kommunalråd (L) Täby

Gunilla Grudevall-Steen, kommunalråd (L) Nacka

Tobias Hammarberg, gruppledare (L) Haninge

Amelie Tarschys Ingre, oppositionsråd (L) Lidingö

Leslie Öqvist, Ordförande (L) Vaxholm

Daniel Adborn, kommunalråd (L) Nynäshamn

Margareta Hamark, gruppledare (L) Upplands Väsby

Lars-Erik Aili, gruppledare (L) Nykvarn

Mats Lindblom, kommunalråd (L) Tyresö

Nikoletta Jozsa, gruppledare (L) Järfälla

Kjell Westerberg, ordförande (L) Södertälje

Mathias Lindow, kommunalråd (L) Österåker

Malin Danielsson, kommunalråd (L) Huddinge

Göran Hellmalm, gruppledare (L) Ekerö

Fredrik Sneibjerg, kommunalråd (L) Värmdö

Ylva Mozis, gruppledare (L) Vallentuna

Marianne Damström Gereben, kommunalråd (L) Solna

Martin Normark, gruppledare (L) Upplands-Bro

klar

Artikellänk är kopierad

metro
metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro