ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

La Cucina Italiana – Göteborgs bästa italienare

Carl Reinholdtzon Belfrage · 19 Jan 2012
Uppdaterad 19 Jan 2012
På La Cucina Italiana får du en gastronomisk resa på hög nivå med enkel och bra råvarubehandling.

På La Cucina Italiana får du en gastronomisk resa på hög nivå med enkel och bra råvarubehandling. Foto: Christina Blom


La Cucina Italiana är en gastronomisk resa på hög nivå. En lyxsemester till hela Italien serverad på din tallrik, tycker Carl Reinholdtzon Belfrage.

klar

Artikellänk är kopierad

Ägaren Pietro Fioriniello
Ägaren Pietro FiorinielloFoto: Christina Blom
Torta caprese med yogurtjordgubbglass.
Torta caprese med yogurtjordgubbglass.Foto: Christina Blom

Nu när det gastronomiska ljuset lyser över Norden tack vare internationella stjärnor som Nomas René Redzepi, Fävikens Magnus Nilsson, Hedones Mikael Jönsson och Chez Dominiques Hans Välimäki, så har fransk, spansk och italiensk gastronomi tvingats ta ett steg tillbaka.

Det har visat sig vara väldigt sunt. Särskilt för det nordliga italienska köket som länge levt uppe bland molnen, men nu tvingats uppdatera sig. Öppensinnade stjärnkockar som min favorit Massimo Bottura har nu utvecklat en fantastisk matlagning på sin restaurang Osteria Francescana.

Mycket, ironiskt kan tyckas, tack vare Nordens frammarsch. Men vad är statusen för det italienska köket i Göteborg? Ja, vi har ingen kock i klass med Massimo Bottura, men jag skulle vilja lyfta fram två restauranger: Casa Nostra och La Cucina Italiana.

Casa Nostra har en härligt rå, rustik och lantlig filosofi med fin känsla för råvaror och trattoriakulturen. Men Göteborgs bästa italienska restaurang är La Cucina Italiana.

Det fina med La Cucina Italiana är, trots restaurangens tydliga nordliga, lyxiga Milano/Florens-stil, att man här också får ta del av den sydliga, uppkäftiga, napolitanska street food-kulturen. Man kan se spår av såväl Neapels ”hål-i-väggen”-restauranger och lokala torghandel som till norra Italiens lyxigare och klassiska fine dining-gastronomi.

La Cucina Italiana är helt enkelt hela Italien. Detta tack vare Pietro Fiorinelli – La Cucina Italianas hjärta och hjärna. Pietro är uppvuxen med pasta, tryffel och tomat. Och Gazzetta dello Sport. Det är bara att slå upp en sida i någon av hans böcker, stega in på hans minimala restaurang (drygt 20 platser) eller sätta dig ner och prata med honom för att förstå detta. Men det effektivaste, och roligaste, sättet är naturligtvis att uppleva hans mat.

Jag väljer hans 24-rättersavsmakning (1 899 kr), en total resa genom Italiens avlånga land. Låt nu inte 24 rätter avskräcka er, det handlar om små portioner, alla med sin unika lilla historia och karaktär. Ta till exempel en fräsch hummercarpaccio, en pappersstrut med pizza fritta, vaktelägg med tryffelsalsiccia eller Pietros berömda risotto. Bara för att nämna några.

Det är en gastronomisk resa på hög nivå med enkel och bra råvarubehandling. Det är mer klassiskt än fantasirikt, mer tradition än cross-over, även om Pietro ofta överraskar med att blanda svenska och italienska råvaror. Men vad du än får på tallriken är detta den billigaste lyxsemestern till Italiens samtliga provinser.

Och detta på knappa på fyra timmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro