ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Labbtest visar: Dyra krämer sämre än de billiga som finns på Ica

· 12 Feb 2015
Uppdaterad 27 Maj 2019

Är dyrt alltid lika med bäst? Inte när det gäller hudkrämer – där fungerar lyxmärket sämre än den du kan köpa på Ica. Dessutom innehåller de dyra krämerna flera omdiskuterade parabener och allergena ämnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Lyxkrämer som går att köpa på fina varuhus för flera hundra kronor är sämre än den hudkräm du kan få för en femtiolapp på Ica.
Lyxkrämer som går att köpa på fina varuhus för flera hundra kronor är sämre än den hudkräm du kan få för en femtiolapp på Ica.Foto: Alloverpress

Lyxkrämer som går att köpa på fina varuhus för flera hundra kronor är sämre än den hudkräm du kan få för en femtiolapp på Ica. Åtminstone vad gäller återfuktning. Det visar ett nytt laboratorietest som gjorts av Testfakta – ett oberoende test-och researchföretag.

– Eftersom många krämer skiljer sig så mycket i prisklass ville vi veta om det är så att dyrare är lika med bättre, och i det här fallet så stämde det inte, vilket är kul, säger Martin Hansson, en av initiativtagarna till undersökningen.

I testet där man mätte hudlotioners återfuktande förmåga, visade sig den billiga lotionen från HTH, vara bäst. Även Aco och Nivea gav en bra återfuktande förmåga. Body Shop, Estelle & Thild och Clinuque tillhörde de som var sämst på att återfukta huden.

Experterna: Chiafrön är överskattade – därför är dessa tre råvaror bättre och billigare

Hudlotionernas återfuktande förmåga mättes på kvinnornas underarmar och ben med hjälp av en så kallad corneometer, som mäter fuktighet i huden.

Enligt Martin Hansson har testet tagits emot positivt av flera konsumenter som lider av torr hud under vintern.

– Många har uppskattat undersökningen och den har spridits medialt, framför allt resultatet som avslöjade att flera hudlotioner innehåller allgergena ämnen, berättar han.

Storsäljaren Shea Whip från Body Shop, visade sig nämligen innehålla 14 allergena ämnen och fem olika parabener – som i djurstudier visat sig kunna ha hormonstörande effekter.

Experterna synar hårbluffen: Det är en omöjlighet

Marie Lodén är hudforskare och har bland annat tittat på hur man kan mäta återfuktningseffekter på huden med hjälp av olika mätinstrument. Hon är något skeptisk till studien och menar att man måste se till fler faktorer för att kunna slå fast att billigare hudkrämer är bättre.

– Du kan hitta jättebra billiga krämer och du kan hitta jättebra dyra krämer. För att veta säkert skulle du behöva jämföra en population dyra krämer med en polulation billiga krämer och hittills finns ingen det ingen studie som undersökt detta, säger hon.

Det är lätt att stirra sig blind på mätvärdet, menar hon.

Nej, du kan inte ”detoxa” din kropp

– Jag säger som en dermatolog sa: ”A fool with a tool is still a fool”, alltså det är lätt att mäta men få kan tolka resultatet rätt. I mina studier har jag kommit fram till att om du körde med en rakapparat på armen så gick fuktighetsvärdet upp. Det berodde på att du inte hade hår på armen, och att fuktighet därför lättare trängde in i huden.

Men i slutändan spelar konsumenternas uppfattning minst lika stor roll.

– Är kunden nöjd med produkten och känner att krämen återfuktar, då stämmer det förmodligen, menar hon.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro