ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läckage och bränder på Norwegians nya superplan

Gustaf Eriksson · 11 Jan 2013
Uppdaterad 11 Jan 2013
Läckage och bränder ombord på Norwegians nya superplan   Boeing 787 Dreamliner.

Läckage och bränder ombord på Norwegians nya superplan Boeing 787 Dreamliner. Foto: Scanpix


I vår börjar lågprisbolaget Norweigian flyga till New York för 1 199 kronor. För att kunna pressa priserna är bolaget helt beroende av Boeings nya Dreamliner. Men modellen förföljs av problem, som kan hota billighetsresorna. – Det värsta som kan hända är en fullt utvecklad brand ombord under flygning, säger flygjournalisten Christer Åhström.

klar

Artikellänk är kopierad

Kort efter att passagerarna lämnat det ultramoderna planet Boeing 787 Dreamliner på flygplatsen i den amerikanska staden Boston i måndags utbröt en brand som fick rök att välla ut ur kabinen. Dagen efter upptäckte personal på samma flygplats att bränsle läckte ut från ett annat plan av samma typ. På fredagsmorgonen ställdes en inrikesflygning i Japan in efter att en fönsterruta spruckit på en av flygbolaget All Nippon Airways Dreamliners. När en annat plan av samma modell landade på flygplatsen Miyazaki upptäcktets att planet läckte olja. 

Det är bara de senaste i en lång rad problem som gjort Boeings nya modell till något av en mardröm för bolaget. De första leveranserna skulle ha skett redan 2008, men på grund av bland annat bränder ombord på testplanen försenades leveransstarten flera år. Sedan dess har problemen fortsatt. 

Både Boeing och myndigheter i USA och Japan utreder nu de senaste incidenterna, som beskrivs som besvärande för för bolaget. De kan komma att få betydelse även i Sverige. 

I november förra året släppte Norwegian biljetter till New York för 1 199 kronor och till Bangkok för en femhundring till. De pressade priserna bygger helt på att Norweigian flyger med Dreamlinern, enligt flygjorunalisten Christer Åhström.  – Modellen är lättare och bränslesnålare än andra plan så det blir billigare att flyga, säger han.

Åhström beskriver Dreamlinerns problem som barnsjukdomar, men säger att incidenterna är allvarliga. – Det värsta som kan hända är en utvecklad brand under flygning. Det är en mardröm.Finns det någon risk att det som hänt gör att Norwegians långflygningar blir försenade?– I nuläget finns det inget som tyder på det, men det kan inte uteslutas. Det beror på hur mycket arbete som krävs för att åtgärda problemen.Är det säkert att flyga med Dreamlinern?– Ja, det finns inga osäkra plan som flygs av de internationella linjebolagen i dag, säger Christer Åhström.

Norwegians informationschef Lasse Sandaker-Nielsen uppger att bolaget följer utvecklingen.  – Vi har full tilltro till att Boeing åtgärdar detta innan vi får våra plan. Det finns inga tecken på att leveransen kommer att försenas och det finns ingen orsak att vara orolig för säkerheten, säger han. 

Den första Dreamlinern ska enligt planerna levereras till Norwegian i april. Det första flyget till New York lyfter den 31 maj. Till Bangkok avgår första flygningen 20 juni.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro