ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läckte information som uppges visa hur Ryssland försökt hacka USA-valet – nu grips hon

Hugo Ewald · 6 Jun 2017
Uppdaterad 7 Jun 2017
Om rapporten är korrekt går den stick i stäv med vad Rysslands president Vladimir Putin sagt i uttalanden.

Om rapporten är korrekt går den stick i stäv med vad Rysslands president Vladimir Putin sagt i uttalanden. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/AP/TT


En 25-årig medarbetare på USA:s underrättelsetjänst greps under lördagen misstänkt för att ha läckt hemligstämplad information till media. Informationen, som publicerades av nättidningen The Intercept, uppges visa hur rysk underrättelsetjänst försökt hacka USA:s valprocess.

klar

Artikellänk är kopierad

En 25-årig kvinna som var medarbetare på USA:s underrättelsetjänst NSA greps under lördagen. Detta för att hon anklagas för att ha läckt hemligstämplad information från underrättelsetjänsten till media. Dokumenten som läcktes av kvinnan publicerades sedan av nättidningen The Interceptunder måndagen.

Fallet är den första gången där en person gripits för att ha läckt information sedan Donald Trump tillträdde som president i januari, rapporterar Washington post.

Det läckta dokumentet, som tar sig formen i en hemligstämplad rapport, är daterat till den femte maj. Enligt rapporten ska rysk underrättelsetjänst försökt ta sig in i system som tillhörde amerikanska företag som arbetade med väljarregistrering. Intrångsförsöken, som bland annat tog sig formen i phishing-mail, ska ha pågått i månader och avslutats några dagar före presidentvalet.

Om rapporten är korrekt går den stick i stäv med vad Rysslands president Vladimir Putin sagt i uttalanden. Då har Putin blankt nekat till att Ryssland skulle ha försökt påverka det amerikanska valet.

Putin har dock medgett att hackare från Ryssland kan ha försökt hacka USA, men att de i så fall inte varit styrda av honom eller den ryska staten. Putin har beskrivit dessa hackare som ”konstnärer” som agerat av patriotiska skäl och av känslomässiga skäl, rapporterar CNN.

Enligt Washington Post förhördes den 25-åriga kvinnan av FBI under lördagen, där hon uppges ha medgett att hon läckt dokumentet. Hon greps sedan under måndagen och sitter för närvarande häktad. Kvinnan ska ha varit en av totalt sex personer som haft tillgång till rapporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro