ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lade falska bud på föräldrarnas bostad – döms för bedrägeri i HD

Malin Hansson · 24 Feb 2016
Uppdaterad 24 Feb 2016
Kvinnan har du dömts för bedrägeriet.

Kvinnan har du dömts för bedrägeriet. Foto: TT


En kvinna drev upp priset på sina föräldrars bostad genom att lägga falska bud vid budgivningen. Enligt dagens dom från Högsta domstolen har hon gjort sig skyldig till bedrägeri.

klar

Artikellänk är kopierad

Dottern till paret, som bodde i Solna, lade flera falska bud i hopp om att föräldrarna skulle få mer pengar vid försäljningen av sin bostadsrätt.

Budgivningen startade på 3 miljoner kronor. Då lade dottern ett bud på först 3 100 000 kronor, sedan på 3 175 000. Då höjde de blivande köparna budet till 3 200 000 kronor, varpå dottern ännu en gång la ett bud och höjde med 50 000 kronor.

►LÄS MER:  Här är mäklarnas märkligaste historier

Budgivningen avslutades när de blivande köparna höjde budet till 3 260 000 kronor. Dottern lyckades alltså få upp priset på bostaden genom att lägga falska bud.

Men familjen avslöjades när det framkom att det inte fanns någon person med namnet hon använt i budgivningen och alla tre anmäldes. 

I tingsrätten friades föräldrarna men dömde dottern för bedrägeri. Hon överklagade till hovrätten som ogillade åtalet för de menade att hon inte tjänat något på att höja buden och att paret som köpte lägenheten inte lidit någon skada.

Men Högsta domstolen bedömer nu att dottern gjort sig skyldig till bedrägeri.

HD menar att det är oklart till vilket pris köparna hade kunnat köpa bostadsrätten för om dottern inte lämnat de falska buden. Men man anser att det är tydligt att köparnas bud blivit lägre än 3260 000 om de falska buden inte lagts. 

Det innebär att köparna har lidit ekonomisk skada medan säljarna gjort en vinst. Dottern döms därför för bedrägeri.

Hon ska nu betala 50 dagsböter, 200 000 kronor i skadestånd till köparna, ersätta köparnas rättegångskostnader och betala en avgift till brottsofferfonden. 

►LÄS MER:  Mäklaren: "Mer än varannan mäklare fuskar med budgivningen"

►LÄS MER:  Här är mäklarna vars ”lockpriser” är längst ifrån slutpris

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro