ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lådvinet hotas

Mikael Hellmyrs · 20 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Kvinnors överkonsumtion bakom förbudsförslag

klar

Artikellänk är kopierad

Försäljningen av lådviner kan vara hotad. Farligt hög alkoholkonsumtion bland medelålders kvinnor är orsaken.En avhandling vid Lunds universitet visar att var tionde medelålders kvinna, 50-59 år, dricker så mycket alkohol att det är hälsofarligt. Framför allt är vinkonsumtionen hög. Nu kräver Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor (KSAN) att försäljningen av boxviner stoppas. 

– Det finns många vittnesmål om högutbildade, medelålders kvinnor som legat i riskzonen att bli alkoholberoende och som halkat dit just på grund av bag-in-box-viner. Därför bör de stoppas, säger Christina Pettersson, ordförande i KSAN.   

KSAN anser att trelitersvinerna är ”förrädiska”. – Man ser ju inte hur mycket som finns  kvar i dem. Med en vinflaska har man inte samma problem. Där måste man fatta nya beslut när flaskan är urdrucken, man går in i en ny fas då, säger Christina Pettersson.

Jenny Rundberg, socionom och författare till av-handlingen, tror dock inte att försäljningsstopp är realistiskt och lösningen.  – Spontant tror jag inte det nej. Men det är viktigt att vara medveten om problemet.

Avhandlingen visar även att intensivdrickande, minst fyra vinglas per tillfälle, är vanligt bland medelålders kvinnor. – Det mest häpnadsväckande var att  det fanns så tydliga samband mellan medelålders kvinnor med hög utbildning och hög alkoholkonsumtion, säger Jenny Lundberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro