ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lady Dahmer: "Folk blir arga när riktigt tjocka kvinnor stolt visar upp sig"

Åsa Larsson · 15 Jan 2015
Uppdaterad 15 Jan 2015
Natashja Psomas Blomberg.

Natashja Psomas Blomberg. Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Sångerskan Zara Larssons uttalanden om vikt och celluliter hyllas på nätet. ”Jag har gått upp jättemycket i vikt, vilket jag är glad över! Jag känner mig fin hursomhelst, helt ärligt", skriver hon.  Men det finns de som kritiserar den uppmärksamhet som Zara Larsson får för uttalandet.

​–  Vet ni vad som händer när riktigt tjocka kvinnor stolt visar sina kroppar? Folk blir förbannade. Folk tar illa upp​, säger Natashja Psomas Blomberg som driver Sveriges största feministblogg under namnet Lady Dahmer.

– Jag tycker att Zara är en helt fantastisk ung kvinna. Kompromisslös och rakt på sak. Hon smeker ingen medhårs och hon lyfter fram många viktiga feministiska frågor som hennes publik får ta del av och det tror jag gör stor skillnad för väldigt många som kanske aldrig ens reflekterat över dessa frågor innan. 

Men Lady Dahmer tycker ändå att det är problematiskt när "smala vackra normativa kvinnor säger att de struntar i sin vikt och eventuella skavanker och när de får cred för att de inte tänker anpassa sig till den norm de faktiskt tillhör".

►​Hyllar sin viktuppgång: "Lite celluliter har väl alla"

Zara Larsson skriver även att hon aldrig behövt gå till gymmet för att gå ner i vikt: ”Jag har gått dit för att få bättre kondis och för att må bättre – enkelt. Lite celluliter har väl alla. No biggie”.

– Hade Zara varit tjock så hade vi diskuterat hennes hälsa nu. Då hade diskussionen handlat om hennes kost och ohälsosamma livsstil, säger Lady Dahmer.

Du har skrivit på din blogg om detta. Blir folk arga för att du inte uppmuntrar henne?

– Ja, folk blir arga och menar att jag gnäller över småsaker och att jag borde vara glad för att det Zara skriver påverkar unga tjejer positivt. Det är jobbigt med tjocka kvinnor som vågar opponera sig mot problematiska uttalanden och det är jobbigt när vi inte böjer oss tacksamt för de små smulor som kastas åt vårt håll. 

Hur tycker du att medierna hanterar överviktiga personer?

– Tjocka får bara ta plats i media om vi tar avstånd från samt försöker göra något åt vår vikt. Tjocka människor får vara föremål för humor, någon att skratta åt och göra sig lustig över eller så figurerar vi i före- och efter-artiklar som avskräckande exempel i framgångshistorier, där framgång alltid är lika med viktnedgång.

I övrigt tycker Lady Dahmer att överviktiga är osynliga.

– Det märks framförallt i denna debatt där Zara lyfts fram som en förebild för unga tjejer som tror att de är tjocka. Ja, okej, men de av hennes fans som faktiskt ÄR tjocka då? 

Har du några förebilder som du vill lyfta fram i sammanhanget?

– Alla kvinnor som tar plats och inte ber om ursäkt för sina kroppar är förebilder oavsett storlek. Jag lyfter gärna Karin Jansson som driver Karins Konstgrepp samt Ebba som instagrammar som Babe Ebba. Båda förespråkar kroppspositivitet och självkärlek och låter sina kroppar ta plats med naturlighet och utan skam.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro