ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lag sätter stopp för nya studentbostäder

metro · 24 Sep 2012
Uppdaterad 24 Sep 2012
Lag sätter stopp för nya studentbostäder – Hit kan man lätt dra vatten och el och det är nära kollektivtrafiken, säger Wannholt (M) om ytorna vid Frihamnen. Han menar att de avtal som i dag styr ytorna lättare kan förhandlas om av kommunen.

Lag sätter stopp för nya studentbostäder – Hit kan man lätt dra vatten och el och det är nära kollektivtrafiken, säger Wannholt (M) om ytorna vid Frihamnen. Han menar att de avtal som i dag styr ytorna lättare kan förhandlas om av kommunen. Foto: Christina Blom


Här kan hundratals till-fälliga studentbostä-der slås upp. Det menar en ivrig Martin Wannholt (M), som nu vill se action. Men enligt ordföranden i byggnadsnämnden finns en rad problem som kan stoppa de utlovade provisoriska studenthusen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro har i flera artiklar berättat om hur bara en av fem utlovade studentbostäder kommer att stå klara till 2015. I fredags lovade båda de politiska lägren att det nu omgående ska slås upp tillfälliga boendelösningar för studenter i väntan på faktiska byggen.

– Här skulle det kunna byggas jättemycket, säger Martin Wannholt (M), vice ordförande i fastighetsnämnden, som tagit med Metro ut för att visa det område i Frihamnen han menar vore utmärkt att bygga barackbostäderna på – nu med detsamma.

– Det var en entreprenör som ansökte om att få sätta upp boenden här. Han vill till och med ha en båt liggande där studenterna kunde ha pub. Men det blev inget av, menar Wannholt.

Mats Arnsmar (S), ordförande i byggnadsnämnden som är den instans som ska godkänna de provisoriska bygglov som krävs för att alls kunna sätta upp boendebaracker, är djupt skeptisk trots att hans partikamrater lovat baracker före 2015.

– Lagstiftningen om tillfälligt bygglov har gjorts om så att det har blivit svårare att ge det, man måste bevisa att det är ett tillfälligt behov, säger Arnsmar.

Så du menar att det kan bli problem för kommunen att lämna ett sådant?– Ja, det har ju inte prövats rättsligt ännu vad ett tillfälligt behov är för något. Vi får ju köra fram ett projekt och se vart det tar vägen, det kan ju vara någon som överklagar det och menar att det inte är ett tillfälligt behov.

Wannholt (M) tycker att skepticismen är dumheter.

– Jag har svårt att tro att länsstyrelsen eller regeringen skulle stoppa ett bygge av tusen tillfälliga studentbostäder, säger han.

En annan käpp i hjulet för de provisoriska studentboendena som politikerna lovat är priset. Cramo, en av aktörerna som hyr ut moduler för bostäder, menar att det blir svårt att få hyror som studenterna kan betala.

– Ofta faller det på att det är svårt att få ekonomi i det, säger Thomas Järryd, regionchef.

– Man har räknat på många projekt, men hyran blir för dyr. Det ska till en tomt, vatten och avlopp, montering och demontering. Och det ska fastighetsägaren som hyr av oss räkna hem.

Han menar att det är risk att det inte finns någon marknad i det när det väl står färdigt och hyran för en enrummare går upp till 5 000 kronor.

Men Martin Wannholt (M) har lösningen:

– Man delar på lägenheterna. De moduler vi fått information om i fastighetsnänden är på 30 kvadratmeter. Fråga en student om den vill bo på 15 kvadratmeter för 2 700 eller fortsätta leta andrahandsboende.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro