ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Låga betyg inget hinder på Chalmers

Ola Jacobsen · 26 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

CHALMERS. Inför höstens antagning kan man söka till civilingenjörsutbildningarna i teknisk fysik och arkitektur och teknik genom att skiva ett prov i gymnasiematematik och -fysik. – Betygsantagningen är en för ensidig antagning. Det är trubbigt, när vi har så höga intagningspoäng, säger Martin Cederwall, professor i teoretisk fysik och programansvarig för civilingenjörsutbildningen i teknisk fysik på Chalmers.

Tanken är att skapa en väg in för dem som har för låga betyg för att söka i dag, men som ändå har god chanser att lyckas om de väl kommer in.– Jag tror att tiden är mogen att värdera ämneskunskaper och individuell talang högre. Inom konstnärliga utbildningar har det varit praxis i alla år, säger Martin Cederwall.

Han har inte sett något samband bland sina studenter mellan deras gymnasiebetyg och hur väl de klarar sig på utbildningen. Planen är att en tredjedel av de som antas till hösten kommer att komma in genom att skriva antagningsprov.• Men om det är få som skriver provet, då kan ju någon som inte kan någonting alls komma in?– Nej, vi har satt en gräns. Man måste skriva minst 40 procent rätt för att provet ska räknas. • Vilka får skriva provet?– Alla som anmäler sig. Det enda kravet är att man ska ha rätt gymnasiebehörighet och att man anmält sig före 15 april.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro