ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Laga mer mat hemma – lev längre

Josefin Svenberg · 3 Jun 2012
Uppdaterad 3 Jun 2012
En ny studie visar att den som lagar mat minst fem gånger i veckan får ett längre liv.

En ny studie visar att den som lagar mat minst fem gånger i veckan får ett längre liv. Foto: Urban Brådhe


Var din egen mästerkock – det kan ge ett hälso­sammare och längre liv, enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Att stå vid spisen regelbundet resulterar inte bara i smutsig disk och ett stökigt kök. Den som lagar mat minst fem gånger i veckan får även ett längre och hälsosammare liv, enligt en färsk studie från Taiwans nationella hälsoforskningsinstitut. – Människor som lagar mat hemma är mer intresserade av mat – och kanske också mer intresserade av den energi och näring som man får via maten. Det är inte så att du mår bättre bara för att du lagar mat, utan det samvarierar sannolikt med andra faktorer som är avgörande för god hälsa, säger Elisabet Rothenberg, dietist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och ordförande för Dietisternas Riksförbund, till Metro.

I den taiwanesiska studien, som gjordes på personer äldre än 65 år, kunde man se att de som lagat mat regelbundet hade bättre kognitiva och fysiska funktioner. Andra studier visar bland annat att barn som får hemlagad mat löper mindre risk att drabbas av fetma, skriver tidskriften Science Illustrated.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro