ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Låga räntor driver upp intresset för fritidshus

Stockholm TT · 24 Maj 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Studien som Nordea låtit Synovate Temo göra visar att 19 procent eller 1,3 miljoner personer äger ett fritidshus. Av dem är 35 procent över 60 år och bor i glesbygd.

Men den trenden ser nu ut att brytas då 43 procent av dem som inte äger ett fritidshus planerar att köpa ett. Den största gruppen som vill köpa är i åldersgruppen 20- 29 år och bor i storstäderna.

I år och nästa år säger 29 000 personer att de helt säkert kommer köpa ett fritidshus. Det betyder enligt studien en investering på sammanlagt 19 miljarder kronor. Hälften av dem som vill köpa är villiga att betala mer än en halv miljon kronor. Snittpriset ligger på 670 000 kronor.

Under de kommande fem åren planerar 24 procent av de tillfrågade att köpa ett fritidshus. Det motsvarar enligt studien 175 000 svenskar som om de köper till snittpriset 677 000 kronor kommer att investera 117 miljarder kronor.

De flesta som i dag äger ett fritidshus har antingen fått det eller sparat ihop till det - endast 18 procent har belånat det.

Men undersökningen visar nu att allt fler, 28 procent, av framtidens köpare säger sig vilja lånefinansiera huset och det är god nyheter för bankerna. -Perioden av låga räntor bidrar säkert till att allt fler kan tänka sig belåna fritidshuset, säger Inga Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro