ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lagen måste ändras – fler kan bli hjälpta av cannabis

Metro · 26 Maj 2015
Uppdaterad 25 Maj 2015
Beroendeforskaren Fred Nyberg konstaterar att man måste väga cannabis medicinska egenskaper mot dess skadeverkningar. Nu svarar Andreas Thörn, som tagit medicinsk cannabis mot sin smärta, och debattören Magnus Callmyr.

Beroendeforskaren Fred Nyberg konstaterar att man måste väga cannabis medicinska egenskaper mot dess skadeverkningar. Nu svarar Andreas Thörn, som tagit medicinsk cannabis mot sin smärta, och debattören Magnus Callmyr. Foto: Montage/Privat/Uppsala universitet


klar

Artikellänk är kopierad

SLUTREPLIK: Forskaren Fred Nyberg skriver i sin replikAndreas Thörns debattartikel att vårdsamhället brister. Det är det många som vittnar om. Det som hänt de senaste åren är att såväl den internationella forskningen som allt fler privatpersoner även vittnar om cannabis medicinska egenskaper. Allt fler föredrar medicinsk cannabis framför annan medicin eller att helt stå utan hjälp.

Nyberg vitsordar cannabis medicinska egenskaper även om han hävdar att cannabis inte duger som läkemedel. Flera cannabispreparat finns dock redan i dag tillgängliga för patienter i Sverige (Dagens Medicin 150521).

I sin debattartikel tar Nyberg upp en del biverkningar som en användare av cannabis kan råka ut för. En del av den forskningen är omdebatterad och en del bygger på studier av individer med substansbruksyndrom och gäller inte medicinsk användning. Nyberg behöver sätta sig in i den skillnaden likväl som i skillnaden mellan att äta CBD-rik olja och röka cannabis.

Forskningen kring cannabis som medicin är ännu i sin linda så fler godkända preparat kommer att komma. Forskare har dessutom vittnat om att de stöter på hinder till följd av gammalmodig lagstiftning, till exempel i en dokumentär som CNN sände nyligen.

Lagstiftningen måste ändras så att fler kan bli hjälpta och inte åtalade.

Andreas Thörn, fd medicinsk cannabisanvändare Magnus Callmyr, socialpolitisk debattör

LÄS MER:

►REPLIK: Forskare: Medicinsk cannabis duger inte som läkemedel​

►DEBATT: Jag tog cannabis mot min smärta – nu ska jag åtalas

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro