ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läget akut för Stockholms hemlösa

Jenny Sköld · 6 Dec 2012
Uppdaterad 11 Dec 2012
Läget akut för Stockholms hemlösa

Läget akut för Stockholms hemlösa


klar

Artikellänk är kopierad

Snön och kylan som tagit ett grepp om Sverige är ett hårt slag mot de som lever på Stockholms gator. 

– Människor utan bostad blir extremt utsatta i sådant här väder, säger Anna Johansson, chef för social verksamhet vid Stadsmissionen. 

Trycket på organisationer som Stadsmissionens härbärgen har ökat markant de senaste dagarna. 

– Vi försöker vara flexibla med våra öppettider, sätter in tältsängar på våra akutboenden och har beredskap för platsbrist.

Milad Mohammadi är intitiativtagare till Soppkök Stockholm, som arbetar för att belysa problematiken med hemlöshet. Han har sedan starten förra vintern nattvandrat för att få en inblick i de hemlösas behov. 

– Det man gör nu är att hitta så varma ställen som möjligt, i allt ifrån garage till bankomatrum som är öppna på kvällarna. Problemet är att de ofta blir ivägschasade av väktare, säger han.

På grund av det extrema vädret anordnar Soppkök Stockholm en akutinsamling av kläder för de hemlösa, på Sergels Torg på söndag. Insamlingen har spridits i sociala medier som ett Facebook–event. I skrivande stund har cirka 200 personer anmält sig.

– Det blir säkert 1000 personer. Folk brukar vara ganska benägna att bli av med grejer man har hemma. Men vi vill också att människor ska uppmärksamma problemet ur ett längre perspektiv. Sådana här insamlingar borde egentligen inte behövas. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro