ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Läget inför primärvalet i Pennsylvania

TT · 20 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allt annat än seger vore förödande för New York-senatorn Hillary Clinton i demokraternas primärval i Pennsylvania. Och stor ska den vara.

Hillary Clinton och rivalen Barack Obama , senator från Illinois, har bråda dagar.

Med valmöten på högskolor, i stadshus och på stormarknader från morgon till kväll runt om i Pennsylvania laddar de upp för ett av de viktigaste primärvalen hittills i kampen om att få bli demokratisk kandidat i höstens presidentval.

För Clinton är det vinna eller försvinna som gäller. Det krävs en rejäl seger, troligen tvåsiffrig räknat i procentenheter, för att kunna bygga på huvudargumentet att Obama inte kan vinna i USA:s stora delstater. Matematiskt är det i princip omöjligt att ta igen Illinois-senatorns försprång.

Rostbältesstat

Pennsylvania är med över 12 miljoner invånare USA:s sjätte största delstat och utgör nästan kärnan i Rostbältet, det post-industriella område i nordöstra USA som under 30 års "kris" vuxit upp ur resterna av den fornstora stål- och gruvindustrin.

Väljarna i delstaten präglas av en hög snittålder. Många unga väljer att flytta till ekonomiskt mer dynamiska områden i södra och västra USA. Över 15 procent av Pennsylvanias över 65 år.

Men de är inte bara äldre. De är betydligt mer fackligt organiserad än genomsnitts-USA också. Enligt beräkningar finns fackligt aktiva i nästan vart tredje hushåll.

Obama kan i Pennsylvania ta ett stort steg mot att bli USA:s första svarta president. Han har dock haft svårt att få egen majoritet i delstaten. Inte minst i Pittsburgh i västra Pennsylvania, där världens stålindustri en gång hade sin högborg och fackets inflytande ännu är starkt.

Religiösa

På småorterna, bland majsfälten eller uppe i Appalacherna, finns många starka religiösa grupper och konservativa värderingar som gör att Obamas mer liberala visioner om förändring har svårt att slå rot.

Många är så kallade Reagan-demokrater. I välfärdsfrågor står de nära partilinjen, men när det handlar om säkerhet och moral låter de ofta som republikaner. Och nästan hälften av väljarna äger skjutvapen.

Men Obama kan troligen räkna med starkt stöd i storstadsområdet Philadelphia, där omkring 40 procent är svarta.

I Philadelphiaområdet bor totalt 5,8 miljoner invånare. Och bland dem finns mer än hälften av delstatens demokratiska väljarkår.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro