ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Lägg din backup på kompisens dator

Aron Andersson · 30 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Tobias Ekbom och Daniel Lovas på Byteactive har som affärsidé att använda andras datorer för säkerhetskopiering. 

Tobias Ekbom och Daniel Lovas på Byteactive har som affärsidé att använda andras datorer för säkerhetskopiering.  Foto: Theresia Bråkenhielm


klar

Artikellänk är kopierad

Så här ser det ut när Baqup är i arbete.
Så här ser det ut när Baqup är i arbete.

Låt din familj och vänner ha din backup på sina datorer. Baqup lägger automatiskt dina säkerhetskopior på vännernas lediga ­hård­diskutrymme.– Om du känner någon som inte slarvar bort sin dator, varför inte låna lite av hans hårddiskutrymme så får han låna av dig, säger ­Daniel Lovas, marknads­chef på Byteactive. Den genomsnittlige svensken är dålig på att göra backup på sina filer. Detta trots att en mängd entreprenörer försöker råda bot på problemet med lättanvända tjänster som Mozy, Carbonite, Diino och Cubiq.

En av alla uppstickare heter Baqup och skaparna försöker urskilja sig med en lite speciell idé. De utnyttjar din familjs och dina vänners extra hårddiskutrymme för dina säkerhetskopior. Genom att identifiera dina vänner med hjälp av deras e-postadress kan ni dela med er av säkerhetskopiorna. Du väljer själv vilka filer som ska lagras, indelat i olika kategorier, som bilder eller musik, för vilka Baqup själv söker igenom datorn.

Filerna sparas sedan krypterade så att den som har dem på sin dator aldrig kan öppna dem själv. Dess­utom kommer filer som finns lagrade på flera ställen bara att säkerhets­kopieras en gång.

Byteactive grundades 2006 och marknadschef Daniel Lovas och vd Tobias Ekbom hoppas på att ha en beta av konsumentversionen ute i sommar. Tobias Ekbom började själv ut­veckla programmet och nu hoppas han på ­ut­ökning.

Eftersom det som Baqup sparar bara är uppdateringar i dokument och filer går det alltid att återställa all data till bestämda tidpunkter. Första gången du gör en backup kan det ta upp till några dagar beroende på mängden data, men processen är inte krävande och kan köras i bakgrunden.– Tobias brukar ha som exempel att han spelar datorspel samtidigt, säger Daniel Lovas.

•• Vad händer om min bror blir sur och tar bort mina filer då?– Du får se till att ha en backup hos din syster också, haha. Rent tekniskt måste man själv bestämma vad man har på sin egen dator, det kan inte vi lägga oss i.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro