ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Laglig nedladdning lyfter skivbranschen

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skivbolagen i Sverige har några tuffa år bakom sig med stora försäljningstapp. Sedan början av decenniet har försäljningen nästan halverats. Men de nya siffrorna från branschorganistionen Svenska IFPI/GLF antyder att vinden har vänt. Visserligen har försäljningen av musikalbum fortsatt att minska något under 2006, med 2,2 procent till 16,5 miljoner album som motsvarar ett värde på 825,5 miljoner kronor. Men samtidigt har försäljningen av musik över nätet ökat explosionsartat, med 193 procent till 61,9 miljoner kronor. -Nedgången av albumförsäljningen har i princip avstannat. Och eftersom vi haft någon form av startår för den legala digitala försäljningen i Sverige så tycker jag att utvecklingen är logisk. En del konsumenter har bytt distributionsmetod helt enkelt, säger Ludvig Werner, ordförande för svenska IFPI. Hitlåtar till mobilen Ungefär hälften av den digitala försäljningen består av hitlåtar som laddas ner till mobiltelefoner. Där handlar det till exempel om landsplågor som Basshunters "Boten Anna" och Cascadas "Everytime we touch" och Idolvinnarna. Det är också en förklaring till att försäljningen för cd-singlar fortsatt att rasa under 2006, minus nästan 15 procent. -Men parallellt har vi sett att vi fått digital försäljning på skivor som ingen människa egentligen trodde att någon skulle efterfråga. Men när de väl finns digitalt så hittar folk till dem, smala skivor som i princip inte går att få tag i på cd, säger Werner. När det handlar om den vanliga cd-försäljningen är det, en aning överraskande, svenska artister som ligger i topp. Visserligen är årsstatistiken inte riktigt klar ännu men mönstren är tydliga. -Markus Fagervall, Martin Stenmarck och Björn Skifs ligger högt upp på listan. Det är fantastiskt, svensk musik har sålt väldigt bra. Både förra året och i år har det varit nästan all-time-high för svensk musik, säger Werner. Botten är nådd Bland de bästsäljande utländska artisterna finns James Blunt, Red Hot Chili Peppers och Bruce Springsteen.

Werner tror nu att musikbranschen nått botten och ser tillväxt framför sig med stigande digital försäljning. Ett skäl är att den illegala nedladdningen kommer att minska. -Många av dem som i dag laddar ner illegalt kommer att flytta över till den legala sidan. Man har i dag ett större utbud på de legala handelsplatserna och konsumenterna kan köpa på flera sätt, inte bara på internet utan också via mobilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro