ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Laglig vägg för graffiti invigs vid Röda sten

Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand · 25 Maj 2012
Uppdaterad 25 Maj 2012

Graffiti. I morgon invigs till slut Göte-borgs första lagliga graffitivägg vid Röda sten. Men alla är inte nöjda. – Det behövs fler, menar graffiti-målare. – Tråkigt att man tar det här steget, tycker fastighetsägare.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag invigs ”Draken” vid Röda sten – konstverket som är gjort för att måla graffiti på. Här är Per Agelii, skulptören av  Draken.
I dag invigs ”Draken” vid Röda sten – konstverket som är gjort för att måla graffiti på. Här är Per Agelii, skulptören av  Draken.Foto: Christina Blom

I kranskommunerna har de funnits länge – de lagliga graffitiväggarna. Men först i dag invigs den första lagliga väggen i Göteborgs. Väggen är 40 meter lång, har två sidor för graffiti och är placerad vid Röda sten som en utbyggnad av det lilla konstverket ”Draken”, som det även tidigare varit tillåtet att måla på.

En av de som kommer att använda ”Draken” är 20-årige graffitimålaren Adrian. Han kommer snart att stå inför rätta, misstänkt för att ha målat bland annat på tåg. I dag har han slutat att måla olagligt, men menar att man aldrig kommer att få något slut på det olagliga målandet om man inte gör fler lagliga väggar. 

– Alla klagar på att det är dyrt med borttagning, men finns det lagliga väggar så finns inte den kostnaden för då är det där folk målar. Om det finns många vill säga, en tror jag inte gör så stor skillnad men det är en början, säger Adrian.

Och han får stöd i forskningen. Brist på lagliga alternativ har gjort att kulturen kring olaglig graffiti har vuxit sig starkare, menar Jacob Kimvall, konstvetare på Stockholms universitet. Fokus har länge varit på polisiära åtgärder och sanering, menar han, men om graffitimålare uppmuntrades att måla lagligt så skulle klottret runt om i staden kunna minska. 

– Statistiken tyder på att det minskar i stort i städer som har lagliga väggar, men det kan vara så att de blir en viss ökning precis i kvarteren runt omkring, säger han.

Göteborg har tidigare varit en av de kommuner som fört en mycket aktiv nolltoleranspolitik vad gäller graffiti, men i och med att ”Draken” invigdes och nu den nya väggen har man alltså svängt.

– Jag tycker det är tråkigt att man tar det här steget och går emot den inslagna linjen som vi har arbetat med i många i år i Göteborg, säger Magnus Ersman, fastighetsägarnas näringspolitiske chef, som tror att väggen i stället kommer att leda till en ökning av klottret – och inte bara i de närmaste kvarteren.

Politiker kan tänka sig fler väggar framöver

Beslutet om en laglig vägg i Göteborg har föregåtts av år av diskussioner. Enligt Thomas Martinsson (MP), ordförande i kulturnämnden, har det länge vägt nästan jämnt mellan de politiker som varit för och dem som varit emot.

– Men nu har vågskålen vägt över åt det positiva hållet, säger han och menar att exempelvis hans företrädare på ordförandeposten var negativt inställd till graffiti. 

Även (M) säger tvärt nej. Men nu är Martinsson nöjd och menar att han absolut kan tänka sig fler lagliga väggar – både en och flera.

– Jag hoppas på det framöver. Vi ska inte stressa fram det, men om någon annan av ungdomssatsningarna är intresserad av att köra en vägg vore det kul.

– När det gäller graffiti måste man se att det är komplext. Om man bara ser det som olagligt missar man att det också är en konstform och en subkultur.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro